Finska nybyggare i Kolmården

Kolmården i Östergötland Foto: Helena Bure Wijk

Finska nybyggare vid Bråvikens strand

Till vackra Kolmården vid Bråvikens strand i Östergötland kom en gång i tiden en grupp finska nybyggare för att finna en ny framtid. Förmodligen kom de med båt via Östersjön och fann att de rika, täta skogarna på bergshöjden skulle bli en perfekt boplats och den närliggande Bråviken gav goda fiskemöjligheter, men tyvärr finns nästan ingenting nedtecknat om de finnar som slog sig ned i trakten. Lyckligtvis har FINNSAM påbörjat en kartläggning av finsk bosättning i området och detta är väldigt spännande för alla oss som släktforskar i Kolmården.

Min mormors släkt bodde i Kolmården och enligt rykten i släkten var de ättlingar till de finska nybyggare som kom dit en gång. Familjen hade tre ”trollstenar” utanför sin stuga till beskydd. ”Trollstenarna” sades vara en finsk sedvänja.

Trollstenarna utanför stugknuten Foto: Privat

Kartläggning av finsk bosättning i Kolmården

FINNSAM har sedan 1992 verkat för att underlätta samarbete, forskning m.m. kring finnskogsaktiviteter på många orter och nätverket är öppet för alla som är intresserade av skogsfinnarnas kultur och historia. Varje år anordnar man konferenser på finnskogen i Sverige och Norge, samt temaresor till olika platser där skogsfinnarna en gång levde. 26-27 oktober 2019 anordnar man för första gången ett helgseminarium i Kolmården för att inleda kartläggningen av finnarnas kolonisation och bosättning i området, som innefattar såväl delar av Södermanland som Östergötland.

Mer information om FINNSAM, medlemskap m.m. hittar du här

Kolmården vid Bråviken Foto: Helena Bure Wijk

4 reaktioner på ”Finska nybyggare i Kolmården

 1. Jan-Erik Björk

  Hej igen Helena!

  Är en av deltagarna i arbetsgruppen som har till uppgift att forsksa om finnarna i Östergötlands Kolmården. Har du några uppgifter från 1600-talets finnar?

 2. Helena Bure Wijk

  Hej Jan-Erik! Jag är också med i gruppen och ser fram emot ett spännande samarbete 🙂
  I min släkt finns rykten om skogsfinnar i Kolmården på min mormors sida, men det finns tyvärr ingenting upptecknat. Det enda jag hittills har funnit i släktforskningen är en anfader med förnamnet Eskil i Asptorpet, Kila socken, men det är så diffust och ingenting som visar att han hade skogsfinskt påbrå. Det ska bli så spännande om vi tillsammans kan kartlägga de skogsfinska familjerna i Kolmården. ❤

 3. Jan-Erik Björk

  Tack än en gång för ett svar! Ska bli trevligt att samverka med dig i detta projekt. Du förefaller ha ett genuint intresse av Kolmården. Kan du ange några källuppgifter om Eskil i Asptorpet i Kila socken. .

 4. Helena Bure Wijk

  Hej Jan-Erik! Tack detsamma! ❤
  Eskil Ersson i Asptorpet var min mm mf mf mf och hans dotter Maria Eskilsdotter döptes 1727-04-16 i Kila (Kila (D) C:2 (1699-1756) Bild 112.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s