Okänd jätte med tre fingrar hittades i Peru

Machu Picchu, Peru. Foto: Allard Schmidt

 

I en forntida grotta i södra Peru hittades flera märkliga kvarlevor 2017, bland annat ”jättehänder” med endast tre fingrar. DNA-analyser visar att händerna tillhör en hittills okänd människoliknande varelse, som, när den gick omkring på jorden, var tre meter lång.

Jättehänder med tre fingrar. Foto: Cosmic Road


Vandrade på jorden för 2000 år sedan

Det var i en forntida tunnel i Nazca, Peru, som man upptäckte mystiska kvarlevor av hittills okända livsformer år 2017. Bland annat hittades händer med tre fingrar som har tillhört en apliknande varelse som var omkring tre meter lång när den levde, för cirka 2000 år sedan.

Forntida apmänniska med tre fingrar

De enorma händerna har tre fingrar med sex ben (falanger) i varje finger, samt naglar, som liknar apor- och människors. Människans fingrar utgörs dock endast av tre falanger.

Den mystiska apmänniskan hade tre fingrar som bestod av sex ben i varje finger.



Nagelbeklädda fingrar har både människan och våra kända apsläktingar, men alla kända människoapor (hominoidea) har fem fingrar och fem tår.

Den trefingrade individen hade naglar, liksom människa och andra primater. Foto: Brien Foerster/Hidden Inca Tours

 

I gruppen tretåiga varelser återfinns reptiler, vissa fåglar, sengångare samt noshörning.

Emu (Dromaius novaehollandiae) har, liksom reptiler tre tår.
Foto: FunkMonk


DNA-analys med märkligt resultat


Man har gjort DNA-undersökningar av dessa fynd som visar att 82 procent av individernas (händernas) DNA tillhör en helt okänd art av familjen hominoidea (människoapor) och endast 30 procent av dess DNA överensstämmer med nu levande människor.

Familjen Hominoidea (människoartade apor) består av människor, schimpanser, gorillor, orangutanger och gibboner. Och nu blir det riktigt märkligt – De 30 procent DNA som tillhör människa, överensstämmer med moderna människor som nu lever i Myanmar, Sydostasien – på andra sidan jordklotet.

Hur i hela friden dessa forntida jätte-varelser med tre fingrar hamnade i Peru är en gåta som ingen kan besvara (ännu)…

Klocka i Myanmar som väger 97 ton. Foto: Ralf-André Lettau

 

4 reaktioner på ”Okänd jätte med tre fingrar hittades i Peru

Lämna en kommentar