Gamla torp i Bladåker

Norrgarns herrgård
Foto: Knutby-Faringe-Bladåkers Hembygdsförening


Bladåker ligger cirka 5 mil öster om Uppsala och är idag en liten sömnig by, men förr i tiden var det nästan en liten metropol. I Bennebols masugn tillverkades tackjärn mellan åren 1683 och 1884. När verksamheten blomstrade som mest tillverkade man årligen cirka 400 ton tackjärn i bruket.

På Norrgarns herrgård i Bladåker huserade familjen Reuterskiöld och då man ägde flera gods och gårdar i Bladåker med omnejd fanns det gott om arbetstillfällen för bygdens kvinnor och män. 

De flesta hus där Bladåkers torpare, daglönare och tjänstefolk bodde revs på 1950-talet, men jag har hittat några bilder. Bildkvaliteten är dock inte den bästa…

Tjänstefolk från Norrgarns herrgård har samlats vid bryggan för att tvätta herrskapets byk, ca 1900. Tvätterskornas arbete övervakas av den manlige förmannen med kepsen. Min morfars mamma Charlotta syns på bakre raden, näst längst t.v, intill förmannen.

På andra sidan sjön skymtar Statbacken…

Statbacken, Bladåker

Trädgårdstorp i Bladåker. Här föddes min morfars mamma Charlotta år 1876 och hennes första barn år 1896.
Södertorp i Bladåker

Detta är möjligen Vakalund som låg öster om Trädgårdstorp

Okänt Bladåkerstorp, möjligen Rödgrind eller ”Burestorp”?

I det här dubbeltorpet på Norrgarns ägor, bodde min morfar och hans syskon. Morfars mamma avled där år 1953 och torpet revs strax därefter.

Lämna en kommentar