Jag testar PhotoDater på okänd soldat

 

”Trängens” uniformer 1885 och 1895. teckning av Einar von Strokirch


My Heritage har just lanserat PhotoDater, ett verktyg som med hjälp av den nya AI-tekniken analyserar gamla foton genom de föremål, frisyrer, kläder med mer som visas på bilden. Genom analysen kan man ungefärligt fastställa när fotot togs.  Den här funktionen kan vara användbar om man har gamla bilder som man inte riktigt vet när de togs. Jag beslutade mig för att genast testa PhotoDater på en gammal okänd soldat.


Okänd Trängsoldat med dubbelknäppt rock

Min morfar fick en del gamla fotografier när hans mamma Charlotta gick bort 1953. Vi har genom åren lyckats identifiera alla personer på bilderna, utom en. Den okände soldaten ser ung ut på bilden där han poserar med mörkblå vapenrock och sabel. Man kan tydligt se att det är en släkting på morfars sida, men vem? Vi har många soldater i släkten men denne ”gube” passar inte in någonstans, tidsmässigt. Kanske är det i själva verket morfars okände far på bilden?

 

Okänd soldat på ett foto som togs omkring 1885.

Trängtrupperna (kallades Trängen) bildades år 1885 som ett självständigt truppslag på Marieberg, Kungsholmen i Stockholm. Man hade som uppdrag att utbilda tillhandahålla förnödenheter, sjukvårdspersonal samt att utbilda personal till underhållsförband.

Trängtruppernas uniformer 1885. Foto: Svenska arméns uniformer Del 3


Trängsoldatens uniform var inledningsvis av ”dragontyp” med mörkblå vapenrock som hade dubbla rader knappar samt ljusblå krage och ärmuppslag. Den okände soldaten i mitt fotoalbum har den första uniformen som kom år 1885.
Tio år senare, 1895, byttes dessa uniformer ut mot enkelknäppt mörkblå vapenrock. Tack vare att det finns tillgänglig information om truppernas klädsel kan man fastställa att den okände soldaten blev fotograferad någon gång mellan 1885 och 1895.

Jag loggar in på My Heritage, väljer fliken ”mina bilder” och laddar upp fotografiet på den okände soldaten. PhotoDater föreslår genast att fotot är taget omkring år 1880 +/- 5 år och det stämmer ju ganska bra.

Nu gäller det bara att försöka klura ut vem mannen på bilden är. Någon funktion där man får veta det har släktforskningsföretagen inte lanserat ännu. 😊


Här kan du läsa mer om PhotoDater och hur du använder gratisfunktionen på My Heritage.














Källor: Svenska arméns uniformer Del 3, ”Militaria – Uniformer vid den svenska armén – 1800-tal” av Hans Högman och My Heritage.

Lämna en kommentar