Jag är magister i religionsvetenskap och teologi. Forskar bland annat om de nordiska häxprocesserna och förkristen folktro.
Kontakta mig gärna: forskningwijk(at)gmail.com
2020
Från vördad schaman till häxa – den nordiska häxans historia. Arrangör: Enecopia Släktforskarförening, Enköping
2019
Från vördad schaman till häxa – Helena Bure Wijk berättar om den nordiska häxans historia, Sveasalongen Västanfors, Fagersta. Arrangör: Sällskapet Släktforskarne i Fagersta.
Var Tunakvinnan Sveriges första häxa? Västerås stadsbibliotek
Hon levde någon gång på 200-talet och vid sin sida hade hon även sin sierskestav och amuletter. En gång i tiden var den trollkunniga kvinnan – völvan – en vördad schaman men under 1600-talet förvandlades hon till häxa och brändes på bål. Helena Bure Wijk berättar om den nordiska häxans historia. Arrangörer: Västerås släktforskarklubb och Västerås stadsbibliotek.

Häxprocesserna i Norden, Idrottsgymnasiet, Västerås
Kunskapsgymnasiet, Västerås
2018
Häxprocesserna i Ångermanland, Idrottsgymnasiet, Västerås
De trollkunniga, Kunskapsgymnasiet, Västerås
”Vi tyckte att föreläsningen var väldigt intressant och tankeväckande. Framförallt när det blir så tydligt vad människor utsatts för i vårt eget land och hur detta påverkar oss idag, exempelvis genom släktforskning. Dessutom blir det klart vad fördomar och rykten kan skada, även förr i tiden och att vi ser samma mönster idag – även om resultaten kanske inte blir fullt så förödande som döden. Mycket bra föreläsning där man efteråt kan fånga upp många trådar att diskutera vidare kring, speciellt inom historiaämnet men även generellt” .
2017
Arkivens dag 2017 – Häxjakten i Torsåker, Västmanlands läns museum, Västerås
Fruntimmersfika – Kvinnligt mod i häxprocessernas Sverige,
Västmanlands läns museum, Västerås
2016
Föreläsning om häxorna i Torsåker, Västerås Släktforskarklubb, Kyrkbacksgården, Västerås
Foto: Nils Erik Iversen
Kontakta mig gärna: forskningwijk(snabela)gmail.com