Arkeologidagen på Anundshög den 27 augusti

Söndagen den 27 augusti klockan 10–16 är det åter igen dags för den spännande Arkeologidagen på Anundshög!

Två av skeppssättningarna vid Anundshög. Foto: Gunnar Creutz


Anundshög, strax utanför Västerås, var en gång i tiden ett viktigt centrum i det historiska området Fjädrundaland. Platsen är vacker och väldigt rik på historia.
Till Arkeologidagen som är en nationell temadag är alla välkomna – stora som små och evenemanget är kostnadsfritt. Under dagen bjuds det bland annat på föreläsning med den duktiga arkeologen Jonas Ros som kommer att berätta om ”Äldsta Västerås och Anundshög – järnålder, vikingatid och medeltid”. Här finns en spännande föreläsning med Jonas Ros där han berättar om vikingatid och medeltid i Västerås.

Besökarna kan även följa med på guidade visningar på Anundshög, bevittna en vikingatida svärdskamp och lära sig mer om växtfärgning, brickbandsvävning, nålbindning och andra hantverk.

Barnen har möjlighet att prova på forntida lekar, pyssla och gå i runskola, eller varför inte delta i arkeologiskola med arkeolog Emily Becker? I sandlådan finns spännande artefakter och barnen får bland annat lära sig mer om hur man gör för att gräva upp skatterna, såsom arkeologer gör.

Mat och fika finns att köpa på Café Anund som håller öppet under dagen.

För mer information och exakta tider, kika på Anundshögs webbsida!

Arrangör för Arkeologidagen är Anundshög (Västerås muséer)


Hitta till Anundshög:
Med bil: Anundshög ligger cirka 9 kilometer öster om Västerås centrum. Ta av från E18 vid avfart 139. Bruna sevärdhetsskyltar leder fram till Anundshög. Fri parkering.
Med buss: Busslinje 1 mot Bjurhovda eller busslinhe 24 mot Orresta. Länk till VL (Västmanlands lokaltrafik) hittar du här


Tillgänglighet:
Det går bra att använda rullstol och rullator på hela området, med undantag för Anundshögen där endast trappa finns. Stigen som leder till Badelundaåsen är branta. Café Anund har full tillgänglighet, liksom alla toaletter.

Undertecknad stortrivs på Anundshög 🙂

 

 

Lämna en kommentar