Drougge – stor släkt med många grenar

Collégiale Sainte-Croix de Liège
Foto:Emmanuel Brunner

I början av 1600-talet föddes anfadern Jean Drouguet/Drougge i Belgien och som många andra valloner valde han att emigrera till Sverige när duktig arbetskraft efterfrågades här. Flera krig pågick vid den tiden i Europa och genom investeringar av affärsmannen Louis De Geer från Liège i östra Belgien kom järnbruken att bli en blomstrande industri i Sverige, där stångjärns- och kanontillverkning blev själva navet i verksamheten.

De Geer – protestantisk hugenott med blomstrande affärer

Louis De Geer var protestantisk hugenott och född i Belgien. Han flydde till Holland på grund av religionsförföljelser och kom sedermera till Sverige som affärsman. Han anställde gärna landsmän som delade samma religiösa övertygelse och snart flyttade flera vallonfamiljer till Sverige och bruken här.

Här har jag skrivit lite mer om den religiösa övertygelse som många valloner delade på den tiden.

Till bruken i Uppland kom mina förfäder med släktnamnen Dubois och Pousette. Till Finspångs bruk i Östergötland kom anfäderna Qvarfordt och Köhler. Anders Qvarfordt var smältare och fick anställning där han bland annat hade som arbetsuppgift att ”utfodra och logera de Geers valloner” enligt kontraktet.

Louis De Geer 1587-1657

Vallonerna talade en fransk dialekt som hade starka inslag av det tyska språket och svenskarna hade svårt att återge deras släktnamn i skrift. Namnet Dubois (de bois) betyder ”från skogen” och det namnet lyckades prästerna tyda ganska väl, men namnet ”Pousette” förvandlades gärna till ”Poncet” och släktnamnet ”Le Chotton” blev till ”Kotton”. Släktnamnet ”Drouguet” blev till ”Drogge/Drugge/Drygge” i kyrkböckerna.

Jean Drougge – anfader till stor släkt med många grenar

Anfadern Jean Drouguet var en duktig smältare och kolare. Han var gift med Marie Gauchet född i Liege, Belgien och paret fick tillsammans sonen Jean f. 1617. Jean Drouguet kom till Sverige på kontrakt för Louis de Geer och kom att arbeta vid smedjorna här under hela sitt liv. Han fick i sin tur en son, Louis f.1640 vid Forsviks bruk, Undenäs, som blev hammarsmedsmästare. Louis Drougge arbetade bland annat vid Forsviks bruk, Laxå bruk i Örebro län (Lassåna bruk) och Dömle bruk i Forshaga, Värmland. (Obs! Uppgifterna om de första anorna i släkten måste dubbelkollas)

Drougge är en smedssläkt som har många släktgrenar. Via Örebro och Värmland kom släktgrenar till Söderfors i Tierp, Uppland och det finns även många ättlingar i Norrbotten. Släkten har även grenar i Finland, Norge och USA.

 

 

14 reaktioner på ”Drougge – stor släkt med många grenar

  1. Katarina Drugg

    Hej Helena! vad roligt att stäta på din blogg 🙂 Jag heter Katarina Drugg (har kvar mitt urpsungliga namn) och är i 12 raka nedstigande led släkt med denna Jean Drouguet och hans fru Marie Gauchet . Hör till den släktgrenen Johan D som hade en familj i Sverige och sedan kom över till Finland där han har sin andra familj – hör mao till den finländska falangen 🙂

  2. Helena Bure Wijk

    Hej Katarina! ❤ Så roligt och intressant att du är ättling till Jean Drouguet och Marie Gauchet i 12:e generationen! ❤ Det skulle vara så spännande att veta mer om din gren som kom till Finland. Tack för din fina kommentar! ❤
    Kram ❤
    Helena

  3. Andreas Bergkvist

    Hej Helena!
    Vad kul att få läsa om Drugge släktens historia. På min fars sida är jag släkt med Drugge och Moosberg. Just nu ligger jag i ett hotellrum i Hasselt i Belgien och funderade på var i Belgien släkten Drugge kom från och nu har jag fått reda på en hel del. Jag kommer från Råneälvdal och där finns en hel del av Drugge släkten kvar. Det fanns två järnbruk Strömsund och det mest kända av bruken är Melderstein bruk. Där finns mycket kvar att se. Det fanns även ett i Selet, Seletbruk. Där finns delar kvar av bruket. Jag förstår var mitt och min fars hår härstammar från när jag nu är här i Belgien. Svart, styvt och självfall. Släkten Moosberg kommer från Österrike/Tyskland på 1600 tal

  4. Helena Bure Wijk

    Hej Anderas! ❤ Så spännande! Tack för din fina kommentar.
    Flera släktgrenar kom till Råneå och du är ättling till Drougge genom dessa grenar. Så intressant!
    Kram ❤
    Helena

  5. Britt Aurora Næss

    Hei Helena. Takk. Spennande å lesa. Eg er av samme slekta. Eg har notert meg: Drougge/Drouguet/Drougquet. Montbeliard, Doubs, Franche-Comte’, France. Ca. 13 km. frå den Sveitsiske grensa, nordaust. Han vart gift med Belgisk dame frå Liege, hennar navn Marie Gauchet. Osv. som eg les hjå deg. Eg har vore spent på å prøva finna lengre bakover i Frankrike. 🙂 Eg er kjempeinteresert i dette. 🥰 Helsing Britt Aurora. 🙂

  6. Helena Bure Wijk

    Hej Britt! ❤ Så spännande och intressant! Jag ska också föröka "gräva" vidare bakåt i tiden, så hörs vi snart igen 🙂 ❤
    Beste helsinger och klem fra Helena ❤

  7. Lars Drugge

    Hej det skulle vara intressant att få ta del av källorna till uppgifterna om jean drugges anor? Han som kom till Sverige.

  8. Helena Bure Wijk

    Hej Lars! ❤

    I boken "Vallonsläkter under 1600-talet (D. 1 Allard – Guillaume)" av Kjell Lindblom (1989) kan du läsa om släkten. Bifogar en Libris-länk till bibliotek där boken finns (den kan även fjärrlånas): https://libris.kb.se/bib/894526

    Kramar

    Helena

  9. Lars Drugge

    Hej igen

    Jo nu lånade jag den boken du rekommenderade.

    I den börjar Drugges släkt i Sverige med Jean Droghe som hittas först i Sigulskvarn som smältare 1637. Kjell Lindblom anger ingen födelseort eller födelsedatum för honom.

    Kjell Lindblom har inga uppgifter om denne Jeans föräldrar/anor. Någon Marie Gauchet gift med en Jean Drouguet finns inte alls med i boken.

    Så det kan inte vara den som är källan till Marie Gauchet född 1590 i Liege.
    Och källor till detta finns inte någon annanstans, vare sig Wikitree, Geni, Geneanet mm.

    Så tills vidare får jag nog åtminstone för egen del se dessa uppgifter som högst tveksamma.

    Mvh Lars

  10. Kenneth Drougge

    Hej Helena, det så roligt att se din sammanställning här av min släkt. Jag är själv född i Råneå socken (fast numera skåning…) och har fördjupat mig i släktforskning av några olika Drugge-grenar. Jag har letat efter källor till den första generationen som du skriver om, Jean Drouguet och Marie Gauchet i Liege. Tacksam om du skulle vilja dela med dig av källangivelser till dem.
    Varma hälsningar Kenneth Drougge

  11. Helena Bure Wijk

    Hej Kenneth! ❤ Tack för din fina kommentar! Så roligt att du är från Råneå-grenen av släkten.
    Jag är så arg på mig själv att jag inte skrivit in källorna. Lovar att kika på detta och återkomma. Så viktigt att allt blir rätt och kan verifieras!
    Kram från Helena

  12. Helena Bure Wijk

    Hej Lars! ❤
    Jag har uppdaterat inlägget och ska gå till botten med det här! Så viktigt att allt blir rätt.
    Tills jag hittar källorna så får vi hålla oss ytterst tveksamma och hoppa över dessa uppgifter.
    Kram från Helena

  13. Anonym

    Hej! Så roligt att hitta en artikel om den här släkten. Jag är också i rakt nedstigande en ättling till Jean. Jag är född i Göteborg men hamnade av en slump i en by nära Råneå där jag upptäcker att det mesta av min släkt härstammar från. Pappa är född i Gällivare.

Lämna en kommentar