Drougge – stor släkt med många grenar

Collégiale Sainte-Croix de Liège
Foto:Emmanuel Brunner

I början av 1600-talet föddes anfadern Jean Drouguet/Drougge i Belgien och som många andra valloner valde han att emigrera till Sverige när duktig arbetskraft efterfrågades här. Flera krig pågick vid den tiden i Europa och genom investeringar av affärsmannen Louis De Geer från Liège i östra Belgien kom järnbruken att bli en blomstrande industri i Sverige, där stångjärns- och kanontillverkning blev själva navet i verksamheten.

De Geer – protestantisk hugenott med blomstrande affärer

Louis De Geer var protestantisk hugenott och född i Belgien. Han flydde till Holland på grund av religionsförföljelser och kom sedermera till Sverige som affärsman. Han anställde gärna landsmän som delade samma religiösa övertygelse och snart flyttade flera vallonfamiljer till Sverige och bruken här.

Här har jag skrivit lite mer om den religiösa övertygelse som många valloner delade på den tiden.

Till bruken i Uppland kom mina förfäder med släktnamnen Dubois och Pousette. Till Finspångs bruk i Östergötland kom anfäderna Qvarfordt och Köhler. Anders Qvarfordt var smältare och fick anställning där han bland annat hade som arbetsuppgift att ”utfodra och logera de Geers valloner” enligt kontraktet.

Louis De Geer 1587-1657

Vallonerna talade en fransk dialekt som hade starka inslag av det tyska språket och svenskarna hade svårt att återge deras släktnamn i skrift. Namnet Dubois (de bois) betyder ”från skogen” och det namnet lyckades prästerna tyda ganska väl, men namnet ”Pousette” förvandlades gärna till ”Poncet” och släktnamnet ”Le Chotton” blev till ”Kotton”. Släktnamnet ”Drouguet” blev till ”Drogge/Drugge/Drygge” i kyrkböckerna.

Jean Drougge – anfader till stor släkt med många grenar

Anfadern Jean Drouguet var en duktig smältare och kolare. Han var gift med Marie Gauchet född i Liege, Belgien och paret fick tillsammans sonen Jean f. 1617. Jean Drouguet kom till Sverige på kontrakt för Louis de Geer och kom att arbeta vid smedjorna här under hela sitt liv. Han fick i sin tur en son, Louis f.1640 vid Forsviks bruk, Undenäs, som blev hammarsmedsmästare. Louis Drougge arbetade bland annat vid Forsviks bruk, Laxå bruk i Örebro län (Lassåna bruk) och Dömle bruk i Forshaga, Värmland.

Drougge är en smedssläkt som har många släktgrenar. Via Örebro och Värmland kom släktgrenar till Söderfors i Tierp, Uppland och det finns även många ättlingar i Norrbotten. Släkten har även grenar i Finland, Norge och USA.

Här är mina rötter till släkten.

 

6 reaktioner på ”Drougge – stor släkt med många grenar

 1. Katarina Drugg

  Hej Helena! vad roligt att stäta på din blogg 🙂 Jag heter Katarina Drugg (har kvar mitt urpsungliga namn) och är i 12 raka nedstigande led släkt med denna Jean Drouguet och hans fru Marie Gauchet . Hör till den släktgrenen Johan D som hade en familj i Sverige och sedan kom över till Finland där han har sin andra familj – hör mao till den finländska falangen 🙂

 2. Helena Bure Wijk

  Hej Katarina! ❤ Så roligt och intressant att du är ättling till Jean Drouguet och Marie Gauchet i 12:e generationen! ❤ Det skulle vara så spännande att veta mer om din gren som kom till Finland. Tack för din fina kommentar! ❤
  Kram ❤
  Helena

 3. Andreas Bergkvist

  Hej Helena!
  Vad kul att få läsa om Drugge släktens historia. På min fars sida är jag släkt med Drugge och Moosberg. Just nu ligger jag i ett hotellrum i Hasselt i Belgien och funderade på var i Belgien släkten Drugge kom från och nu har jag fått reda på en hel del. Jag kommer från Råneälvdal och där finns en hel del av Drugge släkten kvar. Det fanns två järnbruk Strömsund och det mest kända av bruken är Melderstein bruk. Där finns mycket kvar att se. Det fanns även ett i Selet, Seletbruk. Där finns delar kvar av bruket. Jag förstår var mitt och min fars hår härstammar från när jag nu är här i Belgien. Svart, styvt och självfall. Släkten Moosberg kommer från Österrike/Tyskland på 1600 tal

 4. Helena Bure Wijk

  Hej Anderas! ❤ Så spännande! Tack för din fina kommentar.
  Flera släktgrenar kom till Råneå och du är ättling till Drougge genom dessa grenar. Så intressant!
  Kram ❤
  Helena

 5. Britt Aurora Næss

  Hei Helena. Takk. Spennande å lesa. Eg er av samme slekta. Eg har notert meg: Drougge/Drouguet/Drougquet. Montbeliard, Doubs, Franche-Comte’, France. Ca. 13 km. frå den Sveitsiske grensa, nordaust. Han vart gift med Belgisk dame frå Liege, hennar navn Marie Gauchet. Osv. som eg les hjå deg. Eg har vore spent på å prøva finna lengre bakover i Frankrike. 🙂 Eg er kjempeinteresert i dette. 🥰 Helsing Britt Aurora. 🙂

 6. Helena Bure Wijk

  Hej Britt! ❤ Så spännande och intressant! Jag ska också föröka "gräva" vidare bakåt i tiden, så hörs vi snart igen 🙂 ❤
  Beste helsinger och klem fra Helena ❤

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s