Couchois – ett yvigt släktträd med många grenar

Pierre Couchois föddes år 1550 i Vallonien. Han kom att bli anfader till släkten Couchois Grandpré vars ättlingar idag bildar ett stort, yvigt släktträd med många spretande grenar. Trädet grenar bland annat ut sig i släkterna Anckarswärd, Adlersparre, Gripenstedt, von Essen och Gevert på vissa håll. 

Pierre föddes ca 1550, blev kolare och gifte sig med Jeanne Thiery. Paret fick tillsammans många barn. Jag trodde att paret endast fick barnen Jean, Ron och Nicolaes, men jag hade fel och uppdaterar därför detta blogginlägg (2023-07-31).

Många barn

Pierre Grandpierre Cochois avled 1634 i Finspång. Den duktige forskaren Kjell Lindblom presenterar familjen i boken Nordisk Vallongenealogi, del I och II. Arvskiftet efter Pierre år 1634 visar en behållning i boet på 1877 livre och 12 sous. Hans hustru ärver hälften av summan och den andra hälften delas mellan de efterlevande barnen (eller barnbarnen) som är 8 till antalet. En av parets söner, Francois, är försvunnen och hustrun får därmed ärva hans andel. De övriga sju befinner sig i Sverige och får sin andel av arvet.  

Släkt med rötter i Normandie

Namnet skrivs omväxlande Couchois – Caussoy – Coussoy – Cochois och Cosswa i de gamla handlingarna så det är lätt att bli lite yr i huvudet när man forskar. Det finns uppgifter om att släkten kan ha sina rötter i Caux, Normandie men det är svårt att hitta källor som kan verifiera detta.

Corne de Turenne du château-fort et pont sur la Semois. Foto: Jean-Pol Grandmat


Kolarfamilj med adliga grenar

Sonen Jean f.1575 tecknade först kontrakt som kolare i Amsterdam, Nederländerna men kom sedan till Sverige och Finspångs bruk i Östergötland. Sonen Nicolaes f.1580 blev kolare i Finspång, Östergötland och gifte sig med Florens le Moine och fick flera barn. Parets sonsons sonsons son, lantmarskalk Michael Cosswa f.1742 adlades med namnet Anckarswärd år 1772.

 

Michael Cosswa Anckarswärd f.1742 Bild: Mikko Laakso

 

 

 





Källor: Nordisk Vallongenealogi, del I och II, av Kjell Lindblom, Bertil IW Kjelldorff, Smedsskivan, Riddarhuset, Järnrötter/Bitte Wikinskiöld och egen forskning

 

 

4 reaktioner på ”Couchois – ett yvigt släktträd med många grenar

  1. Niclas Vennsten

    Ramlade över detta inlägg när jag forskade om min släkt på min mammas sida. Vi är tydligen släkt med Ron Grandpre 🙂

  2. Niclas Vennsten

    Ja riktigt kul! Kul att jag hittade din sida också för att lära oss mer om släkten. Vi är släkt med Ron på mammas sida, mammas mormor är tydligen släkt med Ron enligt mina efterforskningar

Lämna en kommentar