Harald Blåtand

Sven Tveskägg, Harald Blåtands son

Harald Blåtand föddes cirka år 920 e.Kr. som son till Gorm den gamle och Tyra Danebot. Fadern Gorm (som var son till Knut I Hårdknut) var kung i Danmark under första hälften av 900-talet. På Jylland i Danmark finns en runsten med inskriptionen ”Konung Gorm gjorde dessa kummel efter Tyra, sin hustru, Danmarks bot”.

Tyra Danebot

Gorm den gamle verkar inte ha varit särskilt vänligt inställd till den kristna kyrkan. Hans barn-barns-barn kung Sven Estridson av Danmark som föddes cirka år 1020 berättade för historikern och prästen Adam av Bremen att anfadern Gorm under sin livstid var en gruvlig orm som planerade att helt utrota kristendomen i Danmark. Gamle Gorm fördrev, torterade och dödade präster.Sonen Harald som var kung i Danmark och Norge under sin livstid tycks ha haft en mer vänlig inställning till kyrkan och kristendomen än sin far. Han såg även till att fadern blev begravd i stenkyrkan på Jelling, Jylland i Danmark.

Gorm den gamle

Det har berättats att Harald Blåtand hade flera hustrur – Tove, Gunhild och Gyrid. Källorna är osäkra och man får ta det hela med en stor nypa salt. Jag är ättling till Harald och hustrun Gunhild (eller hustrun Tove) genom deras dotter Tyra f.936. Harald Blåtands hustru Gunhild Olofsdotter f.905 var dotter till kung Olof II Björnsson från Birka och Ingeborg Thrandsdotter från Uppsala.

Kung Olof II den mäktige

Hustrun Tove var dotter till den vendiske fursten Mistivoj. Det saknas anteckningar om henne, men det finns en viktig bevarad källa – en runsten som hon lät resa med inskriptionen ”Tofa, Mistivojs dotter, Harald den godes, Gorms sons hustru, lät göra detta minnesmärke efter sin moder.”

Stora Jellingestenen
Foto: Wikiwand

Harald Blåtands dotter Tyra var drottning av Norge under en kort tid. Hon var gift med Styrbjörn Starke och blev, enligt historikern Snorre Sturlasson, sedan bortgift med kung Boleslav I av Polen. Enligt sägnen besegrade Styrbjörn Starke den danske kungen Harald Blåtand och äktade sedan hans dotter. Styrbjörn uppges ha stupat vid slaget vid Fyrisvallarna utanför Gamla Uppsala:
”I kung Harald Gormssons dagar var Styrbjörn den starke på krigståg i österväg. Styrbjörn var en son av den svenske kungen Olaf Björnson. Styrbjörn kom med sin här till Danmark och tog kung Harald till fånga. Då gav Harald honom sin dotter Thyra till ägta och drog själv med Styrbjörn till Sverige. Styrbjörn stack eld på alla sina skepp innan han gick i land men då kung Harald blev varse att Styrbjörn var utan skepp höll han med sina skepp ut på Lögen och sedan bort tillbaka till Danmark. Styrbjörn höll slag på Fyrisvallen mot sin farbroder, den svenske kungen Erik den segersälle. Där föll Styrbjörn och den största delen av hans manskap men några flydde. Denna flykt kallade de svenske ‘Fyriselta’.” (Källa: Isländska Knytlingasagan)

Slaget vid Fyrisvall

Harald Blåtand sårades till döds av en pil och det finns teorier om att han fördes till Polen efter att han blivit skadad, där han senare avled. Mycket pekar på att det var jomsvikingen Palnetoke som avlossade pilskottet mot kungen. Palnetoke var fosterfar till Harald Blåtands son och gift med Sven Tveskäggs mor. Palnetoke är förresten en anfader till mig på en annan släktgren, men det är en annan historia 😊

Harald Blåtand, kalkmålning i Roskilde Domkyrka, Danmark

24 reaktioner på ”Harald Blåtand

  1. Margareta Andersson

    Hej!
    Jag Margareta Andersson är också släkt med Harald Blåtand, Henrik-arna I-VI av England
    Väldigt intressant att läsa tack

  2. Helena Bure Wijk

    Tack för din fina kommentar! ❤ Så roligt att vi är släkt! 🙂
    Kram ❤
    Helena

  3. Krister Weber

    Hej Helena Bure Wijk
    Tack för lite mer rätsida på min släktforskning.
    Jag är släkt med Sven Tveskäggs dotter Estrid Svensdotter via Jaroslav och Ingegerd av Kiev
    via Valdemar, Natt och Dag, Oxenstierna, Banér och Sparrar till till greve Fredrik Sparre av Söfteborg Torpa Länghem 1786-1859.
    Resten vill jag berätta vi mail. Jag har en tvåsidig släktlista i Word från mig till Birger Jarl och vidare till Jaroslav/ Ingegerd Olofsdotter
    Krister Weber f 1945 nu boende på Gotland ibl Sthlm.
    Vore mycket intressant att få veta mer om din forskning Helena!!
    ps har även Bure i släkttavlan..

  4. Helena Bure Wijk

    Hej Krister! ❤
    Tack för din fina och spännande kommentar!
    Så intressant! Skriv gärna till mig på min e-postadress forskningwjk(at)gmail.com.
    Varma släkthälsningar ❤
    Helena

  5. Helena Bure Wijk

    Hej Krister!
    Förlåt! ❤ Jag ser nu att jag glömde ett "i" i namnet/adressen!
    Kram
    Helena

  6. Tom Persson

    Spännande ! Undrar hur många vi är som efter lite forskande hamnar nere i vikingatid och hittar både kungar och hövdingar ? Själv trodde jag att det var några präster som var det ”roligaste” bland mina anfäder men genom några adelsfröknar som av någon anledning gift sig under sitt stånd så hittar man både jarlar och riksråd även en och annan medeltida kung om man nu ska tro vad som finns utlagt på nätet !

  7. Helena Bure Wijk

    Hej Tom! ❤ Tack för din fina kommentar!
    Hihi! Ja, det är så spännande och man vet aldrig var man hamnar när man börjar att släktforska 🙂
    Kram ❤
    Helena

  8. Hej. Genom Sparre o bakåt hamnar jag dels hos Gorm dels hos Jaroslav I o Ingegerd i Kiev. Läser Harrisons historiska böcker om korståg o medeltid. Hittar kött på benen.
    Kan vi börja mejla istället. Jag har alltså dels MinSläkt ver 4 dels en wordlista från mig bakåt till ovannämnda via män o kvinnor…

  9. Helena Bure Wijk

    Det är så spännande Krister! ❤ Vi hörs via mejl och hoppas att Tom också ser detta 🙂
    Kram ❤
    Helena

  10. Anonym

    Tack ! för trevliga svar ! Nu har jag inte forskat själv utan följt vad andra har lyckats forska fram men det är ju inte mindre intressant för det ! mvh Tom

  11. Krister Weber

    Hej. Texterna blir avlånga staplar? Efter Blåtand, Tveskägg vidare Estrid, Sven Estridsson, Knut helige resp Erik Ejegod. Efter Knut Ingrid/Ingegärd, Jarl Bengt Folkesson Snivil, Birger Brosa, Knut Birgersson, Cecilia K- dotter, Johan Filipsson, drots Knut Johansson, Ingeborg Knutsdotter gm Erik Valdemarsson, Ingeborg Bosdotter Natt o Dag, Margareta Valdemars dotter , Greger Kristiernsson Brunnsberg, Kristiern Gregersson Lejonhufvud, Abraham Kson L,Erik Abrahamsson L, Margareta Eriksdotter L gm Gustav I vidare genom JohanIII frilla Sofia Gyllenhielm, de la Gardie, Sjöblad till Sparre o till min farmors morfar… Och jag Känner ni igen några som korsar min antavla ?? Hälsn krister weber

    Skickat från min iPhone Era

  12. Johnny Eldstål

    Hej, har gjort lite släkt forskning och hitta Gorm och Harald blåtand mm. Har via ängvald och några anfädder några generationer upp som von kiöhling, blombergsson kommit till Bure och Grubbe, som uppkommer rätt frekvent och har direkta anfädder via bure och grubbe teetgren mm. Hade någon ingift släkt med namnet de la gardie. Men en hel del hård af segerstad, bielke, mm. Är intressant med släkt forskning. men har på min andra sida av släkt forskningen en hel del samiskt, som tyvärr ej finns i samma utsträkning som den sidan med Bure, Grubbe, teetgren mm lite trist. Men intressant skrivet av dig Helena. Har alltid gillat historia här med 🙂 Mvh J.Eldstål

  13. Helena Bure Wijk

    Tack Johnny för din fina kommentar! ❤
    Så spännande och intressant! Du har hittat så många spännande grenar i din släkt ❤ Säg bara till om du tror att jag kan hjälpa dig vidare på något sätt!
    Kram från Helena

  14. Johnny

    Hej! Ursäkta till mitt sena svar. Tack så mkt, va snällt ☺. Ja kanske återkommer längre fram, tack igen för erbjudande av hjälp. Mvh Johnny

  15. Anders Jansson

    Otroligt spännande att läsa. Fick höra i dag att vi är släkt med honom med..Men vet inte hur. Vi är tydligen släkt med släkten Svinhufvud från kopparberg. Bla Finlands första president och Selma Lagerlöf mfl ska ingå där.
    Mvh Anders

  16. Helena Bure Wijk

    Hej Anders!
    Tack för din fina kommentar! ❤
    Det stämmer att Svinhufvud-släkten från Kopparberg går tillbaka till gamle Harald 🙂
    Kram från Helena

  17. Anonym

    Hej! Rolig läsning. Jag har inte släcktforskat själv men har en utskrift från min pappas kusin. Det börjar mitten på 1800-talet med fam Lindström, som är mormor till min farmor. Sedan går det ända till Gorm, Blåtand, Birger Jarl, Kafle, Kagg, Ryttmästare Lennart Pedersson och Elin Bååt. Elin Bååts sida verkar vara mycket kungar i bla Skottland, Danmark och Norge.
    Så att man undrar pm det är sant?
    Catharina.l.larsson@live.com

  18. Helena Bure Wijk

    Hej Catharina! ❤
    Så spännande!
    Man får ta det med en nypa salt men en hel del verkar stämma. Det är alltid svårt med källor ju längre tillbaka i tiden man kommer, men det är väldigt spännande! 🙂 Så intressant med din anmoder Elins släktgrenar!
    Kram från Helena

Lämna en kommentar