Dala-Floda

Flickor med Flodadräkter. Foto: Héléne Edlund/Nordiska museet

Dala-Floda med sina vackra byar ligger naturskönt vid Västerdalälven i Gagnefs kommun i Dalarna. Bygden har en välbevarad historia och kultur. Redan vid istidens slut kom människor till området för att jaga och fiska och senare, från 900-talet, har man framför allt livnärt sig på järnframställning samt jord- och skogsbruk. I byarna Syrholen och Mossel vid Flosjön levde en gång i tiden mina förfäder- och mödrar.

En av de gamla traditioner som har bevarats i området är dansen ”huppleken”, en polska i två delar där de manliga kavaljererna inledningsvis hoppar och kråmar sig inför kullorna. Dansen övergår sedan i parvis dans runt på fläck. Tvåtaktspolska var vanlig i hela Europa under 15- och 1600-talen, men försvann successivt. Dansen lever fortfarande kvar i Dala-Floda.

En annan tradition som fortfarande finns kvar är ”komidsommarfesten” som infaller första veckan i juli. Det var då som ”bukullo”, flickorna, förr i tiden kom hem med korna från fäbodarna, där de hade vistats under några månaders tid. Man ställde då till med stor fest med dans på den kraftiga träbron Norsbron i Floda. Ibland gick det ganska vilt till under festligheterna och vid sekelskiftet 18/1900 förbjöds tillställningen helt efter att en kulla fått näsbenet avsparkat under ”huppleken”.

Slåtterfolk i Syrholns by Foto: K-E Forsslund

Källa:
Dala-Floda, Dalarnas lustgård

2 reaktioner på ”Dala-Floda

 1. Kerstin Stenquist

  Hej!
  Kul att du har rötter i Mossel i Dala-Floda. Jag är uppväxt i Mossel och bor fortfarande kvar i Dala-Floda. Som Maria Lang-läsare är jag mest nyfiken på ditt namn.
  Att alla dina tre namn är samma som huvudpersonernas, är det en slump?☺️

 2. Helena Bure Wijk

  Hej Kerstin! ❤
  Det är en slump 🙂 Jag har inte läst Maria Langs böcker men ska göra det. När jag var barn hette jag Helena Wijk och fick ofta höra att jag hade samma namn som mamman i Maria Langs böcker. Jag lade till min mammas efternamn Bure i vuxen ålder och har nu förstått att även det namnet finns med i hennes böcker 🙂 Underbart att du bor i vackra Dala-Floda! ❤
  Kram! ❤
  Helena

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s