Mamma och Kronbloms pappa

Elov Perssons ”Kronblom” i Gunnar Perssons tappning. Bild: Serie-Persson AB.


Jag trodde att jag kände min älskade mamma Gunbritt utan och innan och att jag visste det mesta om henne, men det har visat sig att delar av hennes liv har gått mig helt förbi. När hon gick bort i januari fick jag ta hand om hennes fotoalbum och dokument. Ett gulnat kuvert där mamma har skrivit ”Brev från min älskade” fångade mitt intresse lite extra.

I kuvertet finns brev från seriefiguren Kronbloms ”pappa”, tecknaren Gunnar Persson och i tillhörande mappar har mamma sparat artiklar om honom genom åren. Relationen dem emellan tycks ha inletts omkring 1958 och varade fram till mitten av 1960-talet. Även om de inte hade någon kontakt med varandra på senare år så följde mamma sin gamla kärlek på avstånd och sparade tidningsartiklar om honom.

”Brev från min älskade” har mamma skrivit på kuvertet.


Möttes i Stockholm

Mamma Gunbritt och Gunnar möttes första gången i Stockholm i mitten av 1950-talet och en relation inleddes då, eller några år därefter. Gunnar var jämngammal med mamma. Han föddes strax utanför Sandviken 1933 och kom till Stockholm 1952 där han påbörjade en tecknarutbildning på Berghs.

Kronbloms pappa, Gunnar Persson. Foto: Örebro Kuriren 1967/Örebro Läns museum.

Efter utbildningen frilansade han som tecknare för många tidningar, bland andra Dagens Nyheter och han skapade de egna serierna ”Gus” och ”Herr Larsson”. 1968 axlade han rollen som tecknare för Kronblom som sedan 1927 hade tecknats av Gunnars far, Elov Persson.

Fadern, Elov Persson (1894–1970) växte upp på gården Höstbo i Torsåker, Gävleborgs län och skapade bland andra serierna ”Kronblom” och ”Agust och Lotta”.

Teckning av Gunnar Persson 1959, från mammas album.

Bergsby i Spanien

Familjen flyttade till Batet Olot, en bergsby i norra Spanien.


När mamma träffade Gunnar var han ogift, så ingen skugga må falla på honom. Mamma var, formellt sett, gift när relationen inleddes men hennes äktenskap hade varit på upphällningen under lång tid. Maken, som var konstnär, var notoriskt otrogen.

I ett sista desperat försök att lappa ihop det trasiga äktenskapet flyttade familjen till en liten bergsby i norra Spanien 1960, men det hela resulterade i att mamma och mina två halvsystrar fick resa hem till Sverige på egen hand. Maken hade nämligen blivit förälskad i en spanjorska och gjort sig hemmastadd i det nya landet. Har skrivit lite mer om det i ett tidigare inlägg som du hittar här. Mammas egen berättelse finns här.

Äktenskapet mellan mamma och hennes make hade varit på upphällningen sedan 1956.

Väl hemma i Sverige igen flyttade mamma och döttrarna till Vanadislunden i Stockholm och relationen med Gunnar fortsatte. Brev från Gunnar, skrivet på baksidan av en tipskupong.

Ӏlskling!
Otur att inte få träffa dig ty jag måste åka hem över helgen. Åker därför att jag är tvungen då vi får främmande i Torsåker, min syster med fam. kommer från England. Denna vecka har jag haft mycket omkring mig. Min mamma har varit här. Får åka bil hem nu kl. 3 och därför mycket brådska. Jag kommer tillbaka snart och då måste vi träffas. Kramar pussar G.”

Mamma 1960

Relationen mellan Kronbloms ”pappa” och min mamma tycks ha avslutats någon gång i mitten på 60-talet (det sista brevet från Gunnar är daterat 1963) men mammas varma känslor för honom tycks ha bestått livet ut.

Även om de aldrig träffades mer så följde hon honom på avstånd och sparade tidningsartiklar. Gunnar fick ett fint liv. Han blev lyckligt gift, fick barn och gick bort 2018, 84 år gammal.

”Torsåker torsdag
Älskling! Några rader i all hast för att meddela dig att jag blir kvar hemma över midsommar men att jag kommer till dig tisdag. Jag antar att du är ensam nu och att vi kan träffas mer ogenerat än tidigare. Hoppas du mår bra och att du inte är alltför förbaskad över mitt uppträdande mot dig. Men det har varit besvärligt en tid men jag hoppas allt blir bättre. Det är mycket jag skulle vilja säga men tiden är knapp och jag är inte någon brevskrivare. Hej så länge. Kramar från Gunnar”.

Artiklar från mammas album 











4 reaktioner på ”Mamma och Kronbloms pappa

  1. Anonym

    Fin berättelse som vanligt! Kul att läsa då min fru är släkt (nästan) med Kronblom ( eller hans ”mamma”).

Lämna en kommentar