Y-DNA haplogrupp I-L813

 

Torpshammar i Medelpad. Foto: Jan Norrman/Riksantikvarieämbetet


Om man har låtit DNA-testa sig hos företaget Family Finder och har gjort det autosomala testet Family Finder, så får man numera kostnadsfritt veta sin Y-DNA haplogrupp (om man är man). Genom DNA-testet har vi nu fått veta att pappa Björn tillhör haplogruppen I-L813 på farssidan och han har även ärvt gener från Denisovanmänniska.



En haplogrupp består av människor som delar samme anfader, antingen på den manliga eller den kvinnliga linjen. Då det endast är män som ärver Y-kromosomen så berättar Y-DNA-haplogruppen varifrån man härstammar på farssidan – fars fars fars fars och så vidare. Det finns flera fördjupande DNA-tester man kan göra om man riktigt vill gå på djupet med sitt ursprung, men den ”gratisinformation” man numera får genom Family Tree DNA, är värdefull då den berättar vilken gren på mänsklighetens stora DNA-träd man tillhör.

Pappa Björn och Sandra-Li. Foto: Helena Bure Wijk


Släktingar i Torpshammar, Medelpad

Min pappa Björn tillhör den Y-DNA haplogrupp som kallas I1 L813. Haplogruppen I1 är den manliga grupp som är den vanligaste här i Skandinavien och den beräknas ha utvecklats från gruppen I för cirka 27 000 år sedan. Mutationen L813, är en ”avknoppning” av I1. Pappas äldste kände anfader är en man som som levde för cirka 2900 år sedan och gav upphov till gruppen I-L813. Denne gamle anfader gav upphov till flera släktlinjer vars ättlingar lever idag.

1933 hittades några av hans ättlingar på torpet Knaggsveden i Rombäck, Torps socken, Medelpad. Riksantikvariens ombud, T.h Lindström reste till platsen och dokumenterade fynden – flera skelett som märkligt nog var begravda med ansiktet nedåt, en brynsten (cirka 13 centimeter lång), kolrester, rester efter pilspetsar av järn, en kniv, en bronsring samt rester av de träkistor man hade begravts i.

Denisovan-DNA

Genom Y-DNA resultatet fick vi även veta att pappa delar gener med den så kallade Denisovamänniskan som bland annat har hittats i sibiriska grottor. Denisova är en mystisk ”kusin” till både människa (Homo Sapiens) och neanderthal-människa. Man tror att Denisovanmänniskan dog ut för 30 000 år sedan.

Denisovafyndet, ”Denisova8”, som pappa Björn härstammar ifrån beräknas vara 110 000 år och individen levde i en jägar-samlarkultur i de ryska bergen. Även om Denisovanmänniskan tillhörde en mer primitiv kultur så kunde de tillverka vackra föremål. Man har bland annat hittat armband och ringar av sten som tros ha skapats av Denisova.

Foto: Anatoly Derevyanko and Mikhail Shunkov, Anastasia Abdulmanova

Man har även hittat tänder efter Denisovamänniska och dessa fynd har fått många forskare att klia sig i huvudet. Tänderna är nämligen enorma. När Denisovanmänniskan gick omkring på jorden tycks de ha varit cirka 2–2,5 meter långa och vägde omkring 160 kilo.

Tand från modern människa samt tand från Denisovan. Foto lånat från Reddit.


DNA-testet Family Finder finns hos Family Tree DNA och kostar nu (maj 2024) 781 kronor (79 dollar).


Pappa Björns DNA-resa (DNA Saga – My True Ancestry):

 

Källor:

Family Tree DNA, My True Ancestry,

”Anteckningar om skelettfyndet på torpet Knaggsveden i Rombäck”: http://media.murberget.se/rapport/data/95/d3537f06-babe-4396-9da1-c5708294cc99.pdf

”The genetic history of Scandinavia from the Roman

Iron Age to the present” (Rodrı´guez-Varela): https://www.cell.com/cell/pdf/S0092-8674(22)01468-4.pdf

”DNA from a Huge Tooth Confirms a New Ancient Cousin” (Smithsonian Magazine): https://www.smithsonianmag.com/smart-news/dna-reveals-new-branch-european-ancestry-180957312/

 

Lämna en kommentar