Godsven/Gosven Hansson i Hagge

Britt-Marie och Arne Sohlström har släktforskat sedan 1970-talet och har tillsammans sammanställt det fantastiska projektet ”Bergsmän i gamla Norbergs bergslag – ett pågående projekt”, en riktig guldgruva för alla som släktforskar i bergslagssocknar!

Järnbruket i Hagge, Norrbärke, Dalarna producerade stångjärn för export mellan 1629–1910.
Foto: Digitalt Museum


År 1629 anlades Hagge järnbruk i Norrbärke, Dalarna där man producerade stångjärn för export under flera hundra år. Min anfader Godsven Hansson var bergsman i Hagge på 1500-talet. Godsvens anor bakåt i tiden är ännu okända, men man vet att hans bror, Widik, blev kyrkoherde i Söderbärke, Dalarna och i Munktorp, Västmanland med det latiniserade namnet Widichinus Johannis Grengius. Liksom sin bror var Widichinus bergsman och ägde bland annat en hammarsmedja i Kolsva, Västmanland.


Britt-Marie Sohlberg berättar om det personliga brev som kung Gustaf Vasa skrev till ”Godhe Sven” år 1551 där han uppmanades att tillsammans med menige bönder ”upptage och bruka thett sölffbergs som vid Biskopsberga ligger.” Året därpå skrev kungen ytterligare ett brev, där han förbjuder allmogen att ”efter gammal vana framställa silvret hemma”.

Några år senare, 1554, blev ”Godhe Sven” efter kungens beslut, av med en av sina gårdar – Fösarbo. Fösarbo skulle från och med nu användas som avelsgård under Väster Silfbergs kungsgård. Gosven gillade inte beslutet, men kände väl att han inte hade så mycket att sätta emot då det var självaste kungen som låg bakom. 1562 satte han sig ned och präntade ett brev där han berättade att han var gammal och sjuk. Han orkade inte bråka med kungen. I stället förde han över Fösarbo på sin son, Peder Svensson. Med tiden fick Peder gården Marnäs som kompensation för den beslagtagna gården.

Om du också släktforskar i bergsmanssocknar rekommenderar jag varmt Britt-Marie och Arne Sohlströms webbsida ”Bergsmän i gamla Norbergs bergslag – ett pågående projekt”.

Smeder vid Hagge Bruk år 1880. Foto: Tekniska museet

4 reaktioner på ”Godsven/Gosven Hansson i Hagge

  1. Eva Nordin

    Hagge bruk och Öfre Hagge bruk, är det samma bruk?
    Min svärfars morfar var smed vid Öfre Hagge bruk, tänkte han kanske var med på fotot. Svärfars mamma föddes 1881.

  2. Anonym

    Hej och tack för svar.
    Finns det namn på dessa smeder på fotot? Eller finns det någon förteckning över namn på smeder som arbetade på bruket?
    Eva

  3. Helena Bure Wijk

    Hej Eva! ❤
    Hagge byalag har foton och mycket information om bruket och de anställda på sin sida: https://www.haggebyalag.se/manniskor/
    Om du kontaktar den som är ansvarig för föreningen så kan du säkert få hjälp att hitta mer information om de anställda ❤

    DigitaltMuseum har många foton på bruket och smederna. Här är en länk till sidan: https://digitaltmuseum.org/021168312631/hagge-bruk-bruk

    Varmt lycka till! ❤
    Berätta gärna om ni får veta mer om din svärfars morfar.

    Kram ❤
    Helena

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s