Håll ordning på släkten

Att släktforska är en tidsödande hobby som kräver mycket arbete och tålamod. Då är det viktigt att kunna spara forskningen för att kunna dela det man hittat med släkt och vänner (eller med hela världen, om man nu skulle vilja det). Illustration: Helena Bure Wijk

När man har kommit igång med släktforskning upptäcker man snart att det kan vara bra att ha ett verktyg för att kunna strukturera forskningen på ett lättförståeligt och snyggt sätt. För att bygga släktträd i datorn kan man använda kalkylprogrammet Microsoft Excel, men det finns också andra alternativ. DisgenHolger, Brother´s Keeper och Min Släkt är några prisvärda program som erbjuder släktforskaren möjlighet att skapa fina släktträd i datorn, som sedan kan skrivas ut eller flyttas till andra webbplatser som GEDCOM-filer. Vill man sedan publicera forskningen på en egen hemsida så går även det bra.

Jag har använt programmet Min Släkt under många år och är väldigt nöjd. Programmet är enkelt att använda, prisvärt och innehåller alla funktioner man kan behöva. Dessutom har man en tillmötesgående och trevlig kundtjänst. För engångssumman 450 kronor kan man köpa en licensnyckel för Min Släkt och får då fri tillgång till programmets alla funktioner, för alltid. Här kan du ladda hem och prova Min Släkt 4.2 kostnadsfritt.

Att släktforska är en tidsödande hobby som kräver mycket arbete och tålamod. Då är det viktigt att kunna spara forskningen för att kunna dela det man hittat med släkt och vänner (eller med hela världen, om man nu skulle vilja det).

Min Släkt är ett mycket bra och prisvärt program som innehåller allt jag behöver och mer därtill.

9 reaktioner på ”Håll ordning på släkten

 1. Karl Granlund

  Hej,
  Tack för den fina informationen och en blogg som jag kommer att besöka fler gånger.
  Jag använder MyHeritage som är bra men som med tiden blir ganska kostsam.
  Kan man föra över sin information från MyHeritage till Geni på ett enkelt och bra sätt och sedan fortsätta med den kostnadsfria Geni?
  Hälsningar
  Karl Granlund

 2. Helena Bure Wijk

  Hej Karl!
  Tack för dina snälla ord ❤
  Du kan spara ditt släktträd, som du nu har på My Heritage, på din dator genom att exportera en gedcom-fil, som du sedan kan lägga in på Geni. För att lägga in ditt släktträd på Geni väljer du sedan att importera gedcom-fil. Det låter krångligt men är inte så svårt. Jag ska skriva en liten steg-för steg- guide ❤

 3. Helena Bure Wijk

  Hej igen Karl!
  Jag såg nu att jag har skrivit ett inlägg tidigare om hur man exporterar gedcom-fil från My Heritage. Om du klickar på följande länk så kan du läsa: https://helenaburewijk.com/2020/01/29/sa-laddar-du-ned-och-sparar-ditt-slakttrad-pa-my-heritage/
  När du har skapat ett konto på Geni så kan du där välja att importera gedcom-fil. Då väljer du den sparade filen på din dator och vips hamnar ditt släktträd på Geni 🙂
  Lycka till! ❤

 4. Anonym

  Hej Helena,
  Tack så mycket för dina fina tips! När jag nu vill gå över till ett annat släktforskningsprgram så var det Geni det första jag tänkte på. Har du kanske något annat förslag som du skulle föredra framför Geni?
  Hälsningar och allt gott!
  Karl Granlund

 5. Helena Bure Wijk

  Hej Karl ❤
  Tack snälla. Jag brukar bygga släktträden i min dator och det finns flera olika program som är bra om man vill göra så. Jag använder Min släkt sedan många herrans år 🙂
  Man kan hämta programmet gratis och använda demoversionen och om man sedan vill köpa licens för programmet så kostar det 450 kronor, en engångssumma. Om man väljer att bygga släktträd i datorn så kan man enkelt (om man vill) ladda upp forskningen på släktforskningssidor som Geni, My Heritage, Ancestry etc.

  Om du vill kan du spara ned ditt släktträd från My Heritage till din dator, avsluta abonnemanget och sedan bygga vidare på trädet i din dator genom att importera trädet i något av de olika program som finns, exempelvis Min släkt.

  Jag har så svårt att ge råd. Känn efter vad som passar dig bäst ❤
  Viktigast är att du vet att du absolut inte behöver betala stora summor genom abonnemang på internet för att skapa, spara och dela ditt släktträd.
  Geni ägs av My Heritage och jag vet inte riktigt om det kostar något att ha släktträd på Geni, men tidigare var det gratis.

  Lycka till och hoppas att du hittar ett bra alternativ så att du kan spara och dela din fina och värdefulla forskning ❤

  Här är ett inlägg jag skrev tidigare om olika alternativ:
  https://helenaburewijk.com/2019/02/13/varfor-ar-det-sa-dyrt-att-slaktforska/

 6. Hej Helena!

  Jag har liksom du använt Min Släkt under många år. Sitter inte vid datorn just nu utan med min läsplatta så jag kan inte kolla exakt när jag först skaffade Min Släkt, men har nog varit med nästan från början, dvs i närmare 25 år. Jag har genom åren ständigt fyllt på med nya uppgifter, men sedan Riksarkivet 2018 öppnade sin guldgruva för oss alla har det blivit riktigt, riktigt spännande! När man efter timmar av letande med många gånger ofullständiga ledtrådar plösligt hittar det man söker är det en rent euforisk känsla. Ofta har det för mig varit tack vare SCB:s parallellarkiv (”SCB födda, vigda, döda 1860-1949”).

  Den senaste tiden har jag grävt rejält och fann då i samband med detta din webbplats. Jag håller helt med dig om Min Släkt. Ett alldeles förträffligt program, och 500 kr för en licens som det nu kostar är är ju rent oförskämt billigt. Jag kommer med glädje att betala för nästa större uppdatering.

  En sak som jag har upptäckt i programmet, det är att rapporterna är ett lackmustest på hur man matar in uppgifter. Den grafiska presentationen i rapporterna kunde kanske vara bättre, men den speglar nog snarare bristande konsekvens i hur man själv lägger in uppgifter. Fliken ‘Konfidentiellt’ under ‘Noteringar’ t ex är något jag använder för rent personliga notiser, vilka inte skrivs ut om man avmarkerar ‘Konfidentiella noteringar’ under fliken ‘Uppgifter’ i ‘Egenskaper för rapporten’. Det kom jag inte på förrän helt nyligen! Och detta är inte det enda med Min Släkt — det är ett utmärkt program som man helt enkelt bara måste lära sig att använda på rätt sätt.

  Bästa hälsningar,

  Johannes Leyman (f 1945)

  johannes@leyman.net
  0320-33030

 7. Helena Bure Wijk

  Hej Johannes! ❤
  Tack för din fina och intressanta kommentar! Genom dig fick jag nu nya tips på hur man kan använda programmet ❤ Jag har inte använt mig av "konfidentiella noteringar" tidigare men det verkar vara en jättebra "grej". Tack snälla!
  Min släkt är ett fantastiskt och prisvärt program. Genom åren har mina datorer "kraschat" och Dannbergs data har då snabbt som ögat skickat mig licensnyckeln. Fantastiskt program och så fin kundeservice.
  Kram från Helena

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s