Syskonen Sjölin i Glissjöberg

Känd fader och fader okänd

Min farfar Johan Gustaf föddes våren 1915 i Glissjöberg, Härjedalen. Hans mamma var ogift. Några år tidigare föddes sonen Torsten Sigurd Leander, som till en början också antecknades som ”oäkta” i kyrkboken. Någon månad efter Torstens födelse erkände bokhållaren Teofil Pettersson faderskapet och pojken fick därefter heta Pettersson efter fadern. Torsten verkar ha haft en fin kontakt med sin pappa och flyttade snart till släktgården i Bladåker, Uppland, där han fick växa upp.

Jag fick kontakt med hans son för några år sedan. Han har arbetat som styrman på nya Amerikalinjen många år och berättade att min farfar och hans far var som ”helbröder” trots att de hade olika fäder. De hade en väldigt nära och fin kontakt. Familjen minns min farfar Gustaf som en väldigt lång, väldigt snäll och glad man. Han tyckte mycket om barn och hade alltid nära till skratt. Så synd att vi aldrig fick träffa farfar!

 En bild på farfars brors son, Alf. (Har lånat bilden från Smitterberg)

Lustig som kanske förliste


Anna Matilda Kornberg fick min farfar, Johan Gustaf, 1915 i Glissjöberg som ogift. Enligt rykten arbetade fadern vid järnvägen i Glissjöberg, som järnvägsskrivare. Han hette Lustig och for sedan i väg till Amerika med en båt som förliste. ”Lustig” erkände aldrig faderskap, så vi trevar fortfarande i mörker. Farfar Gustav började arbeta vid järnvägen i unga år, blev sedermera militärpolis och flyttade till Göteborg. Han avled där 2011.

Farfar Gustaf f. 1915Familjen Sjölin

1920 gifte sig farfars mamma med Karl Arvid Svante Sjölin som kom från Alsen i Jämtland. Genom giftermålet fick barnen
styvpappans namn, Sjölin.

Längst till höger på fotot står Arvid Sjölin med lille sonen Arvid som föddes 1920. Intill står farfars mamma Anna Matilda och farfar Gustaf framför dem. Pojken som står bredvid farfar kan vara den äldre brodern Torsten Sigurd Leander f. 1911.

Lite swing i släkten – Arvid ”Avve” Sjölin

Farfars bror Arvid f. 1920 i Glissjöberg började spela violin i unga år och när han var 12 år fick han en fiol för sina insatser av den dåvarande kronprinsen (Gustav VI Adolf). Arvid ”Avve” Sjölin ägnade hela sitt liv till musiken och hade under sin livstid flera band/orkestrar – bland andra ”Sjölins sextett”. Han spelade ofta i Harris orkester och arbetade vid sidan om som försäljare. En tid drev han en livsmedelsaffär på Kungsholmen i Stockholm.

På bilden tittar Arvid ”Avve” fram längst bak. Foto: Kvicksound.


Asta Sjölin – Brandvold

Farfar Gustaf verkar ha haft fin och nära kontakt med sina halvbröder, men den innerligaste relationen hade han med sin lillasyster Asta som föddes i Glissjöberg 1930. Farfar och hans syster följdes åt hela livet och han reste från Göteborg till Glissjöberg varje sommar, ända fram till 2010, för att hälsa på sin kära syster.

Om Asta vet jag tyvärr inte så mycket. Hon föddes 1930 i Glissjöberg, gifte sig med en man från Norge som hette Brandvold och tillsammans fick paret två söner och en dotter. Tack vare Astas barn har jag fått denna bild på farfars och hans syskons barndomshem i Glissjöberg.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s