Kyligt på berget

Farfars morfar Torsten ägde bara några klädesplagg och en silverkrycka enligt bouppteckningen.

 

Härliga Härjedalen har en hisnande vacker natur och ett kargt klimat. Området gränsar till Norge, Dalarna, Hälsingland, Medelpad och Jämtland och tillhörde Norge ända fram till år 1645.

Enligt myten bodde nybyggaren Nils, som på sin tid kallades ”Annflogubben”, på ett berg där i Härjedalen. Marken där han bodde var så karg och frostnupen långt in på sommaren. En dag sådde Nils några korn på ett närbeläget berg och ropade högt till sin son i glädje: ”Du ser! dä börje glise (växa) på bärga!”.
Familjen bestämde sig genast för att lämna Annflo och bosatte sig på det mer fruktbara berget strax intill, som kom att få namnet Glisberge (Glissjöberg).

Byn Glissjöberg ligger cirka 20 kilometer från Sveg, vid Svegsjöns norra sida och där bodde min släkt i flera hundra år. ”Annflogubben” må ha tyckt att ”Gliseberge” var rena rama paradiset i jämförelse med det karga fjäll han dittills hade bebott, men det var tuffa tider även på det nya berget, med bistra vintrar och kyliga somrar.

Att läsa gamla bouppteckningar kan berätta mycket om våra anfäders- och mödrars liv och intressen. Min farfars mormors farmor hette Gertrud Tholsdotter och bodde i Glissjöberg hela sitt liv och gick bort där 1863. När man läser hennes bouppteckning kan man se att hon under sin livstid helst klädde sig i fårskinnspälsar och skinnkjortlar. (Kjortel är en gammaldags benämning på klänning/tunika). Till och med Gertruds vardagströjor var fodrade med värmande fårskinn. Hon ägde även ett randigt förkläde och en klänning av bomull, som förmodligen användes under varma sommardagar.

Renhudar, lammskinnsfällar och fårskinnsfällar med täcken samt en liten kamin ägde Gertrud i Glissjöberg.


Det mesta i Gertruds bohag vittnar om hur viktigt det var att försöka skapa värme i en kall tillvaro. Hon ägde en liten kakelugn samt diverse renskinn, lammskinnsfällar och fårskinnsfällar. Gertrud ägde även ullkorgar och en spinnrock där hon spann garn av ullen, vävde tyg och sydde kläder.
Hon tyckte om att läsa böcker och enligt hennes bouppteckning ägde hon flera böcker samt glasögon. Därtill en plånbok och en ”slantpung”.

Torsten Enersen Kornberg var min farfars morfar och bodde också i Glissjöberg, men några värmande renskinn och fårskinnspälsar verkar han inte ha ägt. Han byggde ett hus i Glissjöberg där barnen bodde men Torsten bodde själv i uthuset/ladugården fram till sin död 1940. Då ägde han bara sina kläder, sin silverkrycka och ”ett mindre tillbygge” (ladugården). Fem år senare deklarerade hans dotter Anna att fadern även ägde egendomen Glissjöberg 2:4, ”ett mindre skogsskifte om 2,5 mantal”.

Huset som Torsten byggde t.h och ladugården där han bodde t.v

 

Bouppteckning 1940

 

Min farfars mamma Anna Matilda Kornberg var den siste i vår släkt som bodde i Glissjöberg. Hon gick bort 1949 och enligt bouppteckningen ägde hon diverse renskinn, konserveringsapparater, möbler, gamla kläder, 1 ko,  7 höns och en andel i Härjedalens konsumtionsförening a´ 100: – samt 500:- i kontanter.

Torstens 80-årsdag. Hela familjen Kornberg- Erik Kornberg med hustru, Torsten Kornberg., Manne Kornberg? Farfars mamma Anna Matilda längst t.h och farfar Gustav står bredvid henne.

 

Fem år efter Torsten Kornbergs död uppgav dottern Anna att fadern även ägde huset Glissjöberg 2:4 där hon då bodde med sin familj.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s