
Regnaholm i Regna, Östergötland är en herrgård med gamla anor. Från allra första början hette gården Botulfs torp (Båtstorp) och var en stor byggnad av trä med flera omgivande byggnader. Båtstorp låg då på fastlandet men i mitten av 1600-talet valde den dåvarande ägaren att flytta mangårdsbyggnaden till en liten ö i sjön Regnaren och där ståtar gården än idag, omgiven av en lummig grönska.
Några ägare genom tiderna
1300-talet – Klemens Thyrgilsson och Thord med bröder
Klemens Thyrgilsson var en av gårdens första kända ägare. I augusti 1365 bytte Klemens bort ”Botulfz thorp” mot gården Nyckelby i Västra Stenby, Motala. Gården kom sedan att ägas av Thord och Johannitbröderna i Eskilstuna.

1500- 1700-tal – Tott och Ulfsparre
På 1500-talet var det riksrådet Clas Åkesson Tott som stod som ägare till gården som nu kallades Regnaholm. Clas var under sin livstid gift två gånger – första gången med Karin Karlsdotter Gyllenstierna och efter hennes död omgift med Karin Henriksdotter. Clas måg, Johan Månsson Ulfsparre, tog sedan över gården som kom att stanna i familjen Ulfsparres ägo fram till mitten av 1700-talet då släkten Gyllenkrok tog över.

Foto: Östergötlands museum/AB Flygtrafik
1700-tal fram tills i dag – Gyllenkrok och Sjögren
Det var löjtnant Axel Vilhelm Gyllenkrok f. 1739 som uppförde den slottsliknande byggnaden som är bebodd än idag och nu ägs av familjen Sjögren. Den nuvarande ägarfamiljen har lagt ned mycket tid och kärlek på att restaurera och bevara den gamla gården.
Arrendatorer på Regnaholm
Under 1600-talet fanns flera arrendatorer på Regnaholm. Under en tid arrenderades gården av Claes Jönsson Borre f. 1632. Borre flyttade sedermera till Åtorp i Regna och min anfader, Peder Håkansson blev då arrendator på Regnaholm. Han och hustrun Elisabeth Nilsdotter fick flera barn på Regnaholm, bland annat min ana Karin. Peder, sonen Erik och mågen Måns bytte sedan till sig gården Himlinge i Floda av greve Christopher Gyllenstierna f. 1639. Peder, hans hustru Elisabeth och deras barn flyttade från Regnaholm 1696 och bosatte sig på Himlinge.
I min släkt på mormors sida finns flera kopplingar till familjern Gyllenstierna längre tillbaka men jag vet fortfarande inte hur eller varför familjerna hade kontakt med varandra.
Regnaholm intresserar mig väldigt mycket eftersom Elisabeth som bodde där en gång i tiden (gift med Peder) var min mormors mormors mormors mormors mormors mor, på den raka moderslinjen. Det skulle vara så roligt att få veta mer om henne och hennes mor, mormor, mormorsmor…. 😊
Om du vet mer om Regnaholm och familjerna som bodde där på 16- och 1700-talet, kontakta mig gärna! Min e-post är: forskning(at)gmail.com

Källor: Mats Skogfors, Riksarkivet, Johan Anell, Lars Sjöberg och egen forskning.
Trevlig läsning om Regnaholms slott, men nog ligger det väl i Finspångs kommun i Östergötland?
Tack snälla fina Anki! ❤ Jag blir alldeles snurrig av släktforskningen och hade felaktigt skrivit Södermanland 🙂 Nu har jag ändrat i texten 🙂 Kram! ❤