Mosätt och Glissjöberg i Härjedalen

Vackra Härjedalen i Norrlands inland gränsar till Dalarna, Jämtland, Norge, Medelpad och Hälsingland. Härjedalen, eller Herjárdalr, som området kallades förr, var ursprungligen norskt och ingick i Trøndelagen. Först år 1645 blev Härjedalen svenskt.

Heriulfuer Hornbriotr tillsammans med makan Helga.
Skulptur av Lars Widenfalk


Enligt historiska källor var Heriulfuer hornbriotr (Härjulf Hornbrytaren) en av de allra första bofasta norrmännen i Härjedalen. Området hade tidigare varit flitigt besökt av jägare, fiskare samt herdar som förde en mer nomadiserande tillvaro.

Jag har djupa släktrötter i Härjedalen, bland annat i den lilla orten Mosätt och i Glissjöberg. Glissjöberg betyder ”Glittrande sjön vid berget” men enligt sägnen finns också en annan bakgrund till namnet. De första invånarna bosatte sig först i Mosätt där jorden var frostnupen och svårodlad. Man flyttade därför till en plats vid en närliggande höjd och snart upptäckte man att grödorna växte bättre där. ”Se, det börjar glise (spira) på bärga” sade fadern till sin son och därav uppkom namnet Glissjöberg.

Linsells kyrka
Foto: Johnny Blästa



Anfadern Per Tholsson f.1720 var byggmästare och bildhuggare i Mosätt och var bland annat ansvarig för uppförandet av kyrkan i Linsell, Härjedalen. Per snidade även kyrkans dopängel och byggde bänkinredning samt predikstol. En av Per Tholssons söner, Nils, tog namnet Lindström och blev konstnär och målarmästare i Gävle. Enligt flera berättelser var det Nils som tog det första initiativet till potatisodling i Mosätt. I Gävle hade Per nämligen sett dessa mättande och nyttiga ”pärer” (potatis på jämtska) växa och skickade så några potatisar hem till föräldrarna i Härjedalen, samt en målning som visade hur potatisväxten ser ut när den har kommit upp ur jorden.

Kvinna skördar potatis. Målning av Vincent Van Gogh, 1885

Mina tidigare inlägg om släkten i Glissjöberg

Anfadern Jon och hustrun Annika kom vandrande till Glissjöberg från finska Österbotten på 1500-talet. Om ”Rems-släkten” i Glissjöberg kan du läsa i ett av mina tidigare inlägg.

Farfars morfar Torsten Kornberg var stenarbetare i Norge innan han kom till Glissjöberg. På faderssidan härstammade han från stenhuggarsläkten Hakkarainen. På 1880-talet köpte han en bit inrösningsjord i Glissjöberg och byggde där familjens hus. Medan Torsten byggde huset bodde hela familjen i en lada. Här kan du läsa mer om familjen Kornberg i Glissjöberg.

Farfars morfars far Jon Mattisson från Glissjöberg tillbringade sina sista år på Sveriges sista leprosorium i Järvsö. Mer om det kan du läsa här.

2 reaktioner på ”Mosätt och Glissjöberg i Härjedalen

  1. Karin Thunell

    Hej! Så intressant att läsa om Glissjöberg och Kornberg!
    Min farmor(Alma) och
    farfar( Edvin) ägde det huset från nånstans i slutet på 40-talet (tror jag)
    Sjölins bodde där då på ovanvåningen och farfar och farmor på nedervåningen tillsammans med min pappa Åke född 1937.
    De köpte det av Sjölin och bodde där tills i mitten på 80-talet och nu äger jag (Karin) det! Jag är barnbarn till Alma och Edvin
    Läste om vad Glissjöberg betyder och jag har bara hört att det betyder ” att det glisnar på berget vid sjön”
    Jättekul att få läsa om det här😌
    MVH Karin

  2. Helena Bure Wijk

    Hej Karin! ❤

    Tack snälla för din fina kommentar!
    Så fantastiskt att du bor i huset! 🙂 ❤ Underbart att höra!

    Jag har hört berättas att när min farfars morfar, Torsten Kornberg f.1848 i Norge, kom till Glissjöberg och gifte sig med Sigrid f.1853, så bodde familjen i ladugården medan de byggde huset 🙂
    När Torsten blev änkling bodde han i ladugården på ålderns höst och dottern Anna Matilda och hennes make Arvid Svante Sjölin bodde i huset som din farfar och farmor köpte.
    Så roligt och underbart att få kontakt med dig ❤

    Min farfar, Gustaf Sjölin var son till Anna Matilda som din familj köpte huset av. När jag äntligen hittade min farfar var han i 80-årsåldern och bodde då i Göteborg. Vi vet tyvärr väldigt lite om farfar och hans släkt och alla upplysningar är så värdefulla. Vet du om Sjölins som bodde på övervåningen var snälla människor? Finns ladugården/uthuset kvar? Är byggnaden isolerad? Har så svårt att förstå att familjen och sedan den äldre mannen kunde bo där…
    Har ni hittat något från familjen Kornberg/Sjölin i huset, kanske något gammalt som lämnats kvar – en gammal lie, en tobaksburk eller vad som helst? 🙂
    Allt är så värdefullt att få veta när man försöker lära känna sin släkt såhär i efterhand 🙂

    Farfars mamma Torsten Kornberg var stenarbetare och kom från en finsk stenhuggarsläkt. Tänker att han kanske gjorde något stenarbete/mur eller liknande vid huset? 🙂
    Enligt hans bouppteckning ägde han nästan ingenting, bara en gammal käpp med silverkrycka.

    Varma hälsningar och tusen tack för att du skrev. Så roligt och jag blir alldeles varm i hjärtat nu när jag vet att du och din familj bor där ❤

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s