Vid gamla gårdar och gods i Norrköping

 

Norrköping blomstrade när Louis De Geer grundade pappersbruk, textilfabrik, skeppsvarv och vapenfaktori i staden

Till Finspångs bruk i Östergötland kom mina anfäder med släktnamnen Qvarfordt och Köhler under 1600-talet. Flera krig pågick vid den tiden i Europa och genom investeringar av den duktige affärsmannen Louis De Geer från Liège i östra Belgien kom Finspång att bli en blomstrande industri där stångjärns- och kanontillverkning blev navet i verksamheten. De Geer erbjöd landsmannen Willem De Besche att arrendera bruket och man anställde främst smeder från hemtrakterna.

Mormors mm mf mm ff far, Anders Qvarfordt var smältare och fick anställning hos Louis de Geer där han bland annat hade som arbetsuppgift att ”utfodra och logera de Geers valloner” enligt kontraktet. Flera av Anders barn blev hammarsmedsmästare och släkten kom att stanna kvar i Östergötland i många generationer.

800px-David_Beck_-_Louis_De_Geer_d.ä._1587-1657
Louis De Geer 1587-1657

Genom Louis De Geers fina affärssinne kom Norrköping att blomstra när han grundade pappersbruk, textilfabrik, skeppsvarv och vapenfaktori i staden. Många av ättlingarna till de smeder som ursprungligen kommit till Finspång med Louis de Geer och Willem De Besche kom sedan att arbeta hos nederländska och tyska familjer i generationer.

Mormors mormors morfars far Zacharias Fogelström var anställd som laxfiskare vid Västerbyholms gård i Norrköping och hans bröder arbetade vid gårdarna Lindö och Händelö.

Anfadern Zacharias Fogelström var anställd vid Västerbyholms gård i Norrköping som laxfiskare i mitten av 1700-talet. Gården arrenderades vid den tiden av av Willam De Besches ättlingar. Foto: Norrköpings historia

Mormors mormors mormors morfars far Per Kullström f. 1729 var skräddare och kusk vid Björnsnäs gård i Kvillinge, Norrköping hos Jacob De Falck och hans hustru Christine Yvelasco de Monteleone från Holland. Även Pers son, Carl, arbetade hos familjen som lakej (livréklädd betjänt)  under sin livstid.

250px-Björnsnäs_herrgård_Norrköpings_kommun_2005-07-10
Björnsnäs herrgård Foto: Norrköpings kommun

Anmodern Elsa Persdotter (Qvarfordt) föddes 1730 på Himmelstalunds herrgård i Norrköping. Gården ägdes vid den tiden av av Reinerius Reineri Broocman (och sedan av hans son), som hade estländska och tyska släktrötter.

himmelstalund.jpg
Himmelstalunds herrgård, Norrköping

2 reaktioner på ”Vid gamla gårdar och gods i Norrköping

 1. Claes Gyllencreutz

  Hej Helena
  Försöker fånga upp information om säteriet Västerbyholm under 1500-talet. Det fanns en herre vid namn Sven Månsson Somme, som skrev sig till säteriet i slutet på 1500 och jag undrar om du har engagerat dig så långt tillbaka i tiden..? Även Lindö/Oxenstierna och Fogelvik/Gyllenstierna som du har nämnt i din släktforskning är intressanta platser för mig men handlar mest om Sigismund/hertig Carls ”bravader”. Min anfader Tyke Larsson till Viby (Östra Ryd) arbetade som ung för friherre Carl Gera och var senare bla ”god man” för hertig Magnus (Gustav Vasas 3e son). Blev adlad 1594 och tog namnet Gyllencreutz. /MVH Claes

 2. Helena Bure Wijk

  Hej Claes!
  Tack för din fina och intressanta kommentar ❤
  Väldigt intressant det du skriver! Jag har försökt att följa familjerna vid de olika gårdarna där släktingar bodde men det är ett riktigt svårt detektivarbete för att hitta de olika kopplingarna mellan släkterna 🙂 När mina släktingar bodde/arbetade vid Västerbyholm var det familjen de Besche som hade säteriet, men kyrkböcker har brunnit så det är omöjligt att hitta information från den tiden. Gyllencreutz har jag stött på flera gånger i dokumenten. Ska kika i mina pappershögar här hemma 🙂
  Så fint att du vet så mycket om din släkt och bär namnet ❤ Jag ska fördjupa mig i det här och återkommer snart. Så spännande!
  Kram
  Helena

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s