Regler för att byta till ett gammalt släktnamn

 

Foto: Helena Bure Wijk

Jag får många frågor om namnbyte och hur man gör för att anta ett släktnamn som har funnits i släkten längre tillbaka i tiden. I det här inlägget ska jag berätta mer om vilka regler som gäller för namnbyte.

Namnlagen kom 1901 

Förr i tiden kunde man byta efternamn lite hur som helst, men när namnlagen kom 1901 så ”frystes” alla befintliga efternamn i Sverige och för att byta släktnamn var man därefter tvungen att ansöka om detta via myndigheterna.

När namnlagen kom år 1901 var min mammas farmor Augusta Charlotta Bure f. 1876 (Svensson) 25 år. Hennes mamma, Ulrica Charlotta Bure, var ogift och Augusta Charlotta hade vuxit upp som fosterbarn hos sina morföräldrar i Bladåker, Uppland. När namnlagen kom kunde barn till ogifta mödrar anta sin fars namn, om fadern var känd. Augusta Charlotta valde att kalla sig Svensson från 1901, så förmodligen hette hennes far Sven. Hon fick sex barn som ogift och alla fick efternamnet Svensson.

Namnbyte på 1990-talet

När min mamma ansökte om att anta släktnamnet Bure i början av 1990-talet så var kraven att namnet skulle finnas i släkten, i rakt uppstigande led inom de närmaste 80 åren och ha burits i släkten i flera generationer.
När Augusta Charlotta föddes i Bladåker 1876 hette hon Bure, liksom hennes mamma Ulrica Charlotta  f.1854, morfar Johan peter Bure f. 1823 och morfars far Johan Bure f. 1790. Släktnamnet hade därmed funnits i fyra generationer och vi kunde anta namnet.

Nuvarande regler för byte till släktnamn som funnits längre tillbaka i släkten

Enligt nuvarande regler kan man anta ett släktnamn som har burits inom släkten, i rakt uppstigande led (fars mors/mors mors/fars fars/mors fars), i minst två generationer. Namnet ska ha funnits max fyra generationer tillbaka i tiden, från dina föräldrar räknat. Så om mormors mor bar ett efternamn, samt om ett av hennes barn eller en av hennes föräldrar bar samma efternamn, så kan även du ansöka om att få bära släktnamnet.

Här är ett exempel från min egen släkt:
Min farmor, Margit Alice föddes 1910 och fick då namnet Söderman efter sin pappa.
Farmors pappa föddes 1871 och även han hette Söderman, efter sin far och hans far, före honom. Farmors farmor f. 1838 hette Schmidt, ett namn som finns i släkten i rakt uppstigande led i tio generationer. Eftersom släktnamnen Söderman och Schmidt finns i släkten i rakt uppstigande led (pappa-farmor-farmors far/mor osv.) och har burits i släkten, i minst två generationer så skulle jag kunna anta något av dessa namn.

Ansökan om byte av efternamn görs via Skatteverket och kostar 1800 kronor. Avgiften ska betalas in vid ansökan och återbetalas inte om man får avslag, så var noga med att kontrollera allting innan du skickar in ansökan.

Dubbelt efternamn

Om du vill kan du utan avgift lägga till en förälders namn till ditt nuvarande efternamn, med eller utan bindestreck emellan. Jag är en av många som bär båda föräldrarnas namn (Bure Wijk).

”Du kan byta till någon av dina föräldrars efternamn, och i de flesta fall även till ett efternamn som de tidigare har haft. Detta gäller både för barn och vuxna. Du kan byta ditt efternamn till något av följande:

 • dina föräldrars eller någon av dina föräldrars efternamn
 • ett efternamn som någon av dina föräldrar har haft, om de inte fick det i ett tidigare äktenskap
 • ett dubbelt efternamn som är bildat av de efternamn dina föräldrar har eller har haft, om de inte fick det i ett tidigare äktenskap
 • ett efternamn som är bildat av något av dina föräldrars förnamn plus någon av ändelserna -son eller -dotter, eller som är bildat på ett jämförligt sätt”. (Källa: Skatteverket)

Tidigare kallades det namn som stod närmast förnamnet för ”mellannamn”, men sedan 2017 betraktas båda namnen som efternamn.
Här kan du ansöka om dubbelt efternamn gratis.

All viktig information och regler om för- och efternamnsbyte finns här

Lycka till!

 

Foto: Helena Bure Wijk

 

 

 

 

10 reaktioner på ”Regler för att byta till ett gammalt släktnamn

 1. Viktor Dunsö

  Hej
  Vet du mer om vilken redovisning som skatteverket kräver för att påvisa släktskapet för namnbyte? Hur lång bak måste en styrka med kyrkböcker osv. Min mamma ska ta ett namn 4 generationer bak så jag kan ta det av henne sen.

 2. Helena Bure Wijk

  Hej Viktor!
  Det ska räcka att ni bifogar utdrag från kyrkboken. Så här står det på Skatteverkets hemsida: ”Uppgiften om sökandens anknytning till det gamla släktnamnet kan i vissa fall framgå av folkbokföringen. I annat fall måste sökanden visa att hen har en sådan koppling till namnet som krävs genom exempelvis utdrag ur det äldre kyrkobokföringsmaterialet såsom födelse- och dopbok, vigselbok och död- och begravningsbok. Sökanden kan beställa utdragen från landsarkiven. Av handlingarna ska det framgå att namnet har burits av de aktuella medlemmarna i släkten.”
  Varmt lycka till med namnbytet! ❤

 3. Kerstin Persson

  Min yngsta dotter har släktforskare! Hon vill ta det gamla släktnamnet von Wovern
  Som var hennes morfars släktnamn alltså min pappa!
  Nu är ärendet uppe i kammarrätten! Går det igenom får hon då namnet per automatik
  eller måste hon ha mitt godkännande! Jag står ju närmst i släktledet! Ska sägas att min pappa dotterns morfar var 4 generationer ifrån!!Mvh// kerstin

 4. Helena Bure Wijk

  Hej Kerstin! Tack för din fina kommentar.
  När det gäller släktnamn så måste man kunna styrka släktnamnet och det kan din dotter göra, så då får hon namnet. När min mamma tog upp ett gammalt släktnamn så behövde hon styrka släktskap, skicka diverse handlingar och namnet gick sedan till kunggörelse. Det var en lång och kostsam procedur, men släktingar som vill ta namnet nu behöver inte ens fråga min mamma, de kan bara ta namnet eftersom de kan styrka släktskapet via någon av sina föräldrar. Misstänker att det är samma regler som gäller adliga släktnamn. Varmt lycka till och kram ❤
  Helena

 5. Tommy Petersson

  De där två generationerna i rakt uppstigande led behöver inte vara bland de fyra generationerna räknat från dina föräldrar. Det räcker med att en generation bland de fyra senaste haft namnet + att två generationer efter varandra *någon gång* haft namnet.

 6. Marcus

  Hej! Har läst en del på din blogg. Har blivit extremt intresserad av släktforskning det senaste året – fick ta över några gamla släktpapper från min farfar som var från Södra Finnskoga, och sedan gick det bara utför så att säga… 🙂

  Har själv bytt efternamn, från ett -sonnamn till mitt ”finnskogsnamn” som kommer efter min farmor och är samma namn som gården på Brandval finnskog där hennes far kom från. Känns bra att föra vidare ett sådant unikt namn, det är ju en del av ens identitet.

  Tack för en fin blogg!
  Mvh Marcus

 7. Helena Bure Wijk

  Hej Marcus! ❤
  Så roligt att du har antagit ert släktnamn! ❤ Jag har släktingar (på "snedden") på min farfars sida som kom från Brandval finnskog och de heter Brandvold. Släktforskning är så spännande men det borde följa med en varningstext. När man väl börjar "gräva" så är det väldigt svårt att sluta 🙂
  Tack för dina fina snälla ord! ❤

 8. Emma

  Om min sambos mormor har ett efternamn hon fått i samband med äktenskap kan vi då ta det? Hennes barn (min svärmor) har inte haft detta namn. Sambons bonusmorfar har haft namnet i flera generationer. Det är färre än 2000 som heter detta. Går det inte för att det inte finns ett biologiskt släktskap ?

 9. Helena Bure Wijk

  Hej Emma!
  Tack för din fråga! För att man ska kunna byta till ett gammalt släktnamn ska detta namn ha burits i släkten i rakt nedstigande led i minst två generationer och inom fyra generationer räknat från den sökandes föräldrar. Enligt 4 § (förvärv av efternamn genom födseln) får inte ett efternamn vara ett namn som har förvärvats genom äktenskap, utom i det fall en förälder som avlidit bar namnet vid sin död. Jag känner mig väldigt osäker här och kan tyvärr inte ge dig något bra svar. Ring Skatteverket och fråga, så får du veta exakt vad som gäller. Jag önskar er varmt Lycka till! ❤
  Telefonnumret till Skatteverket är 0771-567 567

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s