Man kastade plötsligt både smittskydd och försiktighetsprincipen överbord

I Sverige värnar man om liv och hälsa så mycket att ingen person under 18 år kan köpa tobak i butikerna och ingen vuxen människa kan köpa alkoholhaltiga drycker på vissa veckodagar och efter vissa klockslag. Folkhälsan är så viktig i vårt land och för att skydda alkoholisterna och deras anhöriga får ingen köpa alkoholhaltiga drycker på Systembolaget efter klockan tre på lördagen. Alla människor är lika mycket värda.

För att skydda människors liv och hälsa måste man till exempel ha flytväst när man åker båt och säkerhetsbälte under bilfärd. Utgångspunkten för Trafikverkets ”nollvision” är det etiska ställningstagandet att ”ingen enda människa ska dödas eller skadas allvarligt i trafiken”.

Jag har därför alltid trott att man värnar om varje människoliv. När pandemin kom var jag säker på att man skulle följa försiktighetsprincipen i vårt land – åtminstone smittskyddslagen, men man kastade både smittskydd och försiktighetsprincipen överbord. Redan i juni 2020 sa WHO att coronaviruset är en luftburen smitta och rekommenderade alla att bära munskydd i kontakt med många människor i slutna utrymmen. För de som är 60+ eller har underliggande sjukdomar rekommenderades en mer skyddande andningsmask, N95 (FFP2). I vårt land vill man fortfarande definiera smittan som ”droppsmitta” och rekommenderar inte munskydd/andningsskydd till befolkningen.

När ett samhällsfarligt virus började att spridas i Sverige förväntade jag mig att få korrekt information så att jag skulle kunna skydda mig själv och mina nära och kära på bästa sätt men, tyvärr..

Foto: Helena Bure Wijk

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s