Familjen Kornberg i Glissjöberg, Sveg

Glissjöberg, Västbyn nr 4 Foto: Privat

Våren 1878 lämnade min farfars morfar, Torsten Kornberg, Åsnes i Hedmark, Norge och begav sig till Glissjöberg i Sveg, Härjedalen. Han var då i 30-årsåldern och arbetade som sten- och vägarbetare. Torsten, som egentligen hade efternamnet Enersen efter sin far, tog namnet Kornberg efter Kornstadsberget, den ort han bodde på i Norge

Farfars morfar Torsten Enarsen Kornberg f. 1848 i Åsnes, Norge Foto: Privat

 

 

 

 

 

 

 

I Sveg träffade Torsten Sigrid Jonsdotter som kom från Glissjöberg och paret fick tillsammans barnen Emma Olivia f. 1879, Erik f. 1881, Johan August f. 1884, Anna Matilda f. 1886, Signe f. 1889, Sven Emanuel f. 1893 och Torsten Georg Mattias f. 1897. I församlingsböckerna är Torsten med familj antecknade som ”norska undersåtar”.

Sigrid Jonsdotter f. 1853 i Glissjöberg, Sveg Foto: Privat

År 1888 fick Torsten möjlighet att köpa en bit inrösningsjord i Glissjöberg. Man rustade en befintlig lada och använde den till boningshus, men  byggde senare ett nytt hus i närheten. (se bild överst i inlägget)

Torsten Kornberg med barn och barnbarn Foto: Privat

Jag har ”nystat” länge i släktens historia men har tyvärr inte lyckats kartlägga alla personer. Det jag vet om Sigrids och Torstens barn är följande:

Dottern Emma Olivia f. 1879 gifte sig med Per Erik Käck f. 1858 i Ljusdal. Paret fick fem barn tillsammans: Johan Einar f. 1898, Torsten Emanuel f. 1901, Signe Kristina f. 1904, Anna Margareta f. 1907 och Olof Arvid f. 1910 (d.1911). Alla barn är födda i Glissjöberg, Sveg. Familjen utvandrade till USA 1911.

Sonen Johan August Kornberg f. 1884 i Glissjöberg, Sveg utvandrade också till USA.  Gifte han sig där? Fick han barn?

Sonen Sven Emanuel Kornberg f. 1893 i Glissjöberg, Sveg gifte sig med Emma Kristina Holmin f. 1891 i Vemdalen. Paret fick bland andra dotter Irma.

Dottern Anna Matilda Kornberg f.1886 i Glissjöberg, Sveg (min farfars mamma) fick fem barn: Torsten Sigurd Leander f. 1911 i Glissjöberg, Sveg. Han föddes utom äktenskap men fadern uppgavs vara bokhållaren Johannes Teofil Pettersson f. 1879 på  i Stockholm. (Torsten Sigurd Leander bodde senare hos sin far, så de verkar ha haft en bra kontakt), Johan Gustaf f. 1915 i Glissjöberg, Sveg (min farfar). Anna Matilda gifte sig med skogsarbetaren Arvid Harald Svante Sjölin f. 1881 i Alsens församling och paret fick tillsammans barnen Arvid Harald Sjölin f. 1920 och Asta Sjölin i Glissjöberg, Sveg.

Farfars mamma Anna Matilda Foto: Privat

Vet du mer om släkten?
Hör gärna av dig till mig: forskningwijk(at)gmail.com

4 reaktioner på ”Familjen Kornberg i Glissjöberg, Sveg

 1. Mikael.Thunell

  Hej jag måste säga att jag blev glatt överraskad när jag fick se Kornbergs för nummer är det vi som är barnbarn till Edvin och Alma Andersson som är dom lyckliga ägare till detta underbara stället och jag kan säga att det är mitt Nirvana och jag mår så otroligt mycket bättre både fysiskt och psykiskt när jag är där! Nu har jag en liten fråga till dig och det är om det finns en möjlighet att få en kopia av detta fotot på stället? för det skulle vara så kul att få en kopia så vi kan se hur det såg ut då och kanske kunna göra iordning något som inte har funnits efter att våran farfar och farmor köpte stället någon gång på 50-talet och då av en som hette Sjölin

 2. Helena Bure Wijk

  Hej Mikael! ❤
  Tack för din fina kommentar! Så underbart att ni är ägare till det vackra stället! ❤
  Min farfars morfar, Torsten Kornberg köpte ett stycke utjord i Glissjöberg där han byggde huset. Jag har hört berättas att Torsten och familjen först bodde i ladan (medan de byggde huset). Jag vet inte om ladan finns kvar ännu?
  Torsten var stenarbetare och kom till Glissjöberg från Norge i mitten av 1880-talet. På faderssidan härstammade han från stenhuggarsläkten Hakkarainen. Min farfars mamma, Anna Mathilda Kornberg (Torstens dotter) avled 1949. Hon var gift med Harald Sjölin, som er farfar och farmor köpte av på 1950-talet 🙂
  Så roligt att veta att ni bor där nu och att ni stortrivs! ❤
  Om du vill spara bilden på huset i din dator kan du "högerklicka" med datormusen på bilden och enkelt spara den i din dator och skriva ut den. Min skrivare fungerar tyvärr inte men om du vill så ska jag försöka ordna ett foto och skicka till dig. Jag fick detta foto av farfars systers barn. Det är så fantastiskt med gamla bilder ❤
  Kram ❤

  Helena

 3. Suss

  Hej Helena,
  antar att du har redan hittat Johan August Kornberg i USA? Fru Zelda Wilson, två barn (åtminstone 1930): John W Kornberg f. ca 1920 och Theodore W. Kornberg f. ca 1922. Familjen bodde i Minneapolis, MN. Finns sökbart på Ancestry.

  mvh Suss

 4. Helena Bure Wijk

  Hej Suss! ❤ Tack snälla!
  Jag har inte hittat dessa uppgifter men har fått DNA-matchningar som tyder på att någon i familjen utvandrade och satte bo i USA 🙂 Tack snälla! ❤ Så roligt att få veta mer om Johan August Kornberg och hans familj. Tack för ditt tips också. Jag ska kika på Ancestry!
  Kram ❤
  Helena

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s