
Kungliga bibliotekets söktjänst ”Svenska dagstidningar” innehåller digitaliserade dagstidningar mellan år 1645 och fram tills idag. Allt material som är äldre än 115 år kan läsas fritt på internet. Yngre material, som är upphovsrättsskyddat, kan läsas i Kungliga bibliotekets mikrofilmsläsesal i Humlegården, Stockholm samt på vissa bibliotek. Här finns en lista över de bibliotek som erbjuder söktjänsten.
De gamla dagstidningarna kan vara en riktig skattkammare för oss som släktforskar. Man kan söka på namn, ort, gård, årtal eller vissa händelser…bara fantasin sätter gränser. Har man tur kan man hitta någon liten (eller stor) nyhetshändelse där anfäder- och mödrar var inblandade en gång i tiden. Jag hittade en artikel om en eldsvåda i Nyland, Ångermanland där en anfader räddade sin familj från lågorna genom att kasta ut hustrun och barnen genom fönstret 1902.

Om man inte släktforskar så kan det vara ett nöje att bara bläddra på måfå i de gamla tidningarna där det finns många intressanta artiklar. Att läsa annonserna från 1800-talet kan locka till skratt om man känner att man behöver muntras upp lite.

Just nu arbetar man för fullt på Kungliga biblioteket med att fylla på söktjänsten ”Svenska dagstidningar” med miljontals nya sidor. Om några år (2023) kommer samtliga tidningar från 1645 – 1906 att finnas fritt tillgängligt för alla.