När sommaren är som vackrast

Foto: Helena Bure Wijk

Nu är sommaren som allra vackrast. Ljuset. Dofterna. Grönskan. Det är så bedövande vackert alltsammans men jag kan inte låta bli att känna ett litet, litet sting av vemod nu när ljuset redan har nått sin höjdpunkt genom sommarsolståndet, som inföll härom dagen. Men sommaren har bara börjat och framför oss väntar många härliga och ljusa dagar.

Vår älskade kisse Esther stortrivs på den inglasade balkongen i söderläge och tillbringar mycket tid där, bland diverse tomatplantor och andra växter.

Älskade katten Esther


Hon verkar stortrivas i den växthusliknande värmen, men under värmeböljan var vi tvungna att försöka skydda den envisa kissen med ett provisoriskt ”parasoll” då hon ville vara på balkongen trots att det var minst 40+ i solen.

Balkongen påminner förresten numera om en djungel sedan jag råkade plantera alltför många fröer med högväxande tomatplantor i våras (när jag glömde att sätta på mig läsglasögonen). Mängder av klasar med små tomater kan skymtas bland grenarna.


Nu närmar vi oss midsommar då natten är som ljusast och vackra små blommor växer på ängarna. Enligt gammal tradition får man veta vem man ska gifta sig med om man plockar sju eller nio sorters blommor på midsommarnatten och sedan lägger blommorna under huvudkudden. I drömmen kommer svaret. Jag måste erkänna att det där inte alls har fungerat för mig, men envis som jag är ska jag göra ett nytt försök på fredag.


Veckan efter midsommar, på tisdag 29 juni sänds första delen av Häxmorden i Sveriges Radio P1, klockan 14.30.
I juni år 1675, för 346 år sedan, avrättades många människor för trolldom i Torsåker, Ångermanland. Många av de avrättade var mina och många andra, nu levande människors anmödrar. Häxmorden i P1 där jag medverkar är en True crime-serie av journalisterna Gustav Asplund och Moa Soltanian Magnusson som tar sin början i 1600-talet och kopplar dåtid till nutid. Dokumentärserien Häxmorden sätter nytt ljus på häxprocessernas blodiga historia då hundratals människor i Sverige och var femte kvinna i Torsåker, Ångermanland avrättades för brott de inte hade begått.

Om du är morgonpigg och vill lyssna så medverkar Gustav Asplund och jag i P1-morgon i Sveriges Radio på onsdag 30 juni cirka klockan 06.40.

Önskar er alla en fin och glad midsommar!Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s