Innan flourtanten kom

Minnessten för Vipeholmspatienter på Norra kyrkogården i Lund. ”Minne över patienter från Vipeholms sjukhus som här fått sitt sista vilorum 1935 – 1965. Var resan stormig, huru skön är hamnen” Foto: Ingemar Nilsson Universitetssjukhuset, Lund

I dag ses Vipeholmsexperimenten som ett av de grymmaste övergreppen i svensk historia men när det pågick såg man inga etiska problem med detta. Tvärtom ansåg man att studien gav de individer som ingick i experimentet, de ”svårskötta idioterna”, med fysiska och mentala handikapp, en möjlighet att få bidra till samhället och till forskningen. Det var således en god sak, både för de människor som man utförde experimenten på och till gagn för hela Sveriges befolkning.

Vipeholmsexperimenten avslutades 1955 och många patienter hade då fått så stora skador på tänderna att de hade svårt att tugga under resten av sina liv. Många saknade tänder helt då de hade blivit sönderfrätta under experimentets gång och många led i åratal av fruktansvärd tandvärk. Tusentals av patienternas tänder var så skadade att de måste dras ut, men det skedde först efter att studien hade avslutats.

Resultaten av de fruktansvärda och plågsamma experiment som genomfördes på Vipeholm ledde till att jag och många som föddes på 1960-talet och senare fick besök av ”fluortanten” redan i lekskolan/förskolan.

Läs gärna mer här

Vipeholmsanstalten Foto: Sydsvenska Medicinhistoriska Sällskapet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s