Funderar du på att byta efternamn?

Foto: Helena Bure Wijk

Funderar du på att byta efternamn? Du är inte ensam. Allt fler svenskar väljer att byta till ett nybildat efternamn och man hämtar gärna inspiration från naturen, djur, årstider, gamla släktgårdar och orter.

Om du vill byta till ett släktnamn som finns inom släkten (men som inte föräldrarna heter) så måste namnet ha funnits i släkten minst två generationer i rakt nedstigande led. Namnet ska också finnas inom fyra generationer (från föräldern räknat). Om jag räknar bakåt från mina föräldrar så kan jag byta namn till Schmidt, Rödlund, Norling, Kornberg eller Söderman. Att byta till ett gammalt släktnamn kostar 1800 kronor.
Läs mer om namnbyte på Skatteverkets webbsida som du hittar här.

Vill man byta till ett namn som föräldrarna har burit (exempelvis namn som ogift) så är det helt gratis. Det kostar inte heller något om man vill byta till ett namn som är bildat av en förälders förnamn och son/dotter som slutled. Jag skulle exempelvis kunna byta till Helena Björnsdotter, eller varför inte Helena GunBrittsdotter, utan kostnad. Att lägga till en make/makas, eller förälders efternamn som mellannamn är också gratis. Jag bär min mammas efternamn Bure som mellannamn.

Vill man byta till ett nybildat efternamn, eller ett efternamn som bärs av fler än 2000 personer så är avgiften 1800 kronor. Här kan du söka bland de vanligaste efternamnen i Sverige. Institutet för de inhemska språken har skapat en förteckning som kan vara till hjälp och inspiration för den som funderar på att byta till ett nytt efternamn.
I förteckningen, som du hittar här, finns cirka 700 svenska och cirka 5 000 finska förslag på namn. Samtliga namn i listan saknar registrerade namnbärare.

För nybildade efternamn finns regler som är bra att känna till. Efternamnet ska exempelvis inte gå att förväxla med en utdöd släkts namn. Inte heller ska namnet kunna förväxlas med utländsk känt namn. Avgiften som är 1800 kronor ska betalas in vid ansökan och man får inte tillbaka pengarna om ansökan om namnbytet avslås. Läs mer om vilka regler som gäller för byte till nybildat efternamn på Skatteverkets webbsida.

Foto: Helena Bure Wijk

8 reaktioner på ”Funderar du på att byta efternamn?

 1. j greycape

  Ibland har jag tänkt på att byta namn… Då något tagit namn… Men kommit fram till att det är rätt skönt att vara anonym också 😉
  Ett vanligt son-namn är snart ovanligt 😉

 2. Saka

  Hej,
  Jag och min man valde ett nybildad efternamn, vilket vi sökte på skatteverket så var det inte någon som har burit det efternamnet, men skatteverket godkände inte namnet trots att vi betslade och överklagade beslutet, dem anser att det är nära ett efternamn som 4 personer bär på trots att det skiljer sig med en bokstav i mitten av efternamnet (H) som finns i det efternamnet som skatteverket anser att 4 personer bär på.. trots det att många har samma efternamn alltså olika familjer men våran som vi valt skiljer sig med en bokstav i mitten av efternamnet. Kan ni ge mig lite förslag och råd ?

 3. Helena Wijk

  Hej Saka!
  Så trist att ert nybildade efternamn fått avslag! Jag vet att det kan vara svårt att få godkänt om namnet är alltför lika andra efternamn. Tidigare var det Patent och registreringsverket som hade hand om alla namnbyten och på den tiden kunde man ringa/skriva och få råd av deras handläggare, innan man gjorde själva ansökan (och betalade). Om ett efternamn bars av en annan familj kunde man kontakta dem. Om familjen/familjerna sedan godkände så kunde man få namnet…men jag vet tyvärr inte hur det fungerar nu. Jag hoppas innerligt att ni får ert efternamn!
  Kram
  Helena

 4. Marielle Frank

  Hej!
  Jag och min sambo vill ta ett nytt efternamn när vi gifter oss. När jag har sökt på alla sökmotorer som skatteverket länkar så finns inte efternamnet. Men, om man googlar efternamnet så kommer det upp en komositör som dog 1768. Det är alltså samma stavning. Kommer det få avslag då?

  Efternamnet är Veracini om du själv vill kolla upp det. Jättetacksam för hjälp! 🙂

 5. Helena Bure Wijk

  Hej Marielle!
  Jag hoppas innerligt att ni kan anta Veracini som nybildat familjenamn ❤
  Jag är absolut ingen expert, så jag vet inte hur Skatteverket gör sina bedömningar men jag vet att man inte får anta namnet efter en utdöd adelsätt etc.
  När jag "googlar" och söker efter släkten/familjen Veracini på olika språk så finns ingenting mer än kompositören och en farbror/morbror samt en faster/moster som hade samma namn på 1700-talet. Ni borde därför kunna få namnet (tycker jag) 🙂 …men för säkerhets skull vore det bra om ni kunde ringa till Skatteverket och fråga innan ni betalar ansökningssumman. Berätta att namnet har funnits under 1700-talet men tycks inte finnas nu. Finns det andra databaser ni bör kolla (de borde kunna ge råd)? Kan det göra någon skillnad om ni ändrar en bokstav i namnet (om ni ansöker och får avslag)? Jag vet inte om man nu för tiden har möjlighet att ringa och rådfråga inför namnbyte. Förr i tiden, när Patent- och registreringsverket hade hand om alla namnbytesärenden kunde man få råd, men det var länge sedan nu 🙂
  Lycka till! ❤ Jag hoppas av hela mitt hjärta att ni snart kan anta ert nya släktnamn.

 6. Lily Luhulima

  Ingen får ta mitt efternamn om hon eller han inte är mina släktingar, för att mitt efternamn Luhulima kommer från en ö i Maluku i Indonesien. Mitt efternamn Luhulima är bildas av starka kultur. Och alla som bär Luhulima efternamn får inte gifta sig med varandra. Fast jag födde och uppvuxen i Makassar på en liten stad i Indonesien. Och vi har kvar våra förfader gamla hus i byn i Maluku, den huset får inte sälja. I Sverige bara min dotter får bära mitt efternamn om hon vill, men om hon inte vill ha mitt efternamn kommer inte hennes barn får bära mitt efternamn.

 7. Helena Bure Wijk

  Tack för din intressanta berättelse Lily! ❤ Så intressant att få veta mer om hur släktnamn ärvs i Indonesien! ❤

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s