
När man börjar släktforska upptäcker man snart att vissa släktgrenar är lättare att komma vidare på, än andra. Jag började släktforska 1990 och sitter fortfarande och försöker hitta morfars okände morfar som levde under 1800-talets andra hälft. På mormors sida har jag kommit betydligt längre och har där landat i 200-talets Armenien.

Bagratiderna i Armenien
Armenien- Հայաստանhar– är en republik i sydvästra Asien som genom årtusendena har erövrats av det romerska riket, det bysantinska riket, av Persien och Umayyadiska kalifatet. Den armeniska staden Անի – Ani som idag ligger i östra Turkiet, var en gång i tiden huvudstad för en armenisk furstedynasti, bagratiderna, som härskade där mellan åren 961-1045. Av staden Ani återstår idag endast några ruiner. Genom tiderna har staden erövrats av olika folkgrupper och en jordbävning i området år 1319 kom att ödelägga den helt.

Foto: Ego
Bagratider av Davids hus?
Kristendomen blev statsreligion i Armenien tidigt, redan år 301 e.Kr, och därmed blev Armenien det allra första riket som kristnades i världen. Medlemmarna i den kungliga dynastin Bagratids ville själva gärna skriva sitt ursprung tillbaka till den bibliske kung David. Enligt deras berättelse bosatte sig tre grenar av Davids ätt i Armenien. Övriga flydde till Kartlien där de gifte in sig i lokala furstehus. Myten om bagratidernas bibliska ursprung kom att bli en viktig ideologisk del i familjens långa styre.

Smbat i långa rader
När man släktforskar är källor oerhört viktiga men när man ibland lyckas komma väldigt långt tillbaka i tiden är det svårt, ja rentav omöjligt, att källgranska allt, men enligt forskningen hette min mormors mors mf fm ff mf mm ff mm fm fm fm ff fm fm fm mm fm fm mf fm ff ff ff ff ff ff ff ff ff Smbat och föddes år 290 e.Kr. (Puh!) 🙂
Gamle Smbat I gifte sig och fick Smbat II, som i sin tur fick Isaac I av Bagratids. Isaac fick Smbat III…och på den vägen fortsatte det ända fram till Smbat VII.

Bysantiska riket
Det var kejsar Konstantin f. 324 e.Kr som valde att flytta sätet för det politiska och kulturella livet till platsen för den gamla grekiska staden Byzantion. Dess officiella namn blev Konstantinopel, ”det nya Rom” som kom att bli medelpunkten för den östliga delen av kristenheten. Under mer än 1100 år var den huvudstad i det romerska riket.
Från år 430 och under ett par århundraden därefter var Armenien delat mellan Bysans i väst och perserna i öst. Det fanns på den tiden en uttrycklig önskan att det armeniska folket skulle övergå till zoroastrismen. År 451 stred anfadern Vardan med sin armé mot perserna och dog under slaget, men folket kunde behålla sin kristna tro trots persiskt styre. Från 500-talet ledde bagratiderna militära styrkor mot perser, bulgarer och araber och familjen kom med tiden att bli en del av det romerska kejsardömet, bysantiska riket.
