I väntan på DNA-resultatet

När du har beställt DNA-test från Family Tree DNA får du snart dina inloggningsuppgifter (Kitnumber och password) med e-post. Med dessa uppgifter kan du redan nu logga in på din personliga sida.

Om du inte vill visa ditt riktiga namn kan du exempelvis välja att bara skriva dina initialer eller ett smeknamn. Självklart är det roligare för dina kommande DNA-kusiner att se ditt riktiga namn, men du väljer själv vad som känns bäst för dig.

Under fliken Privacy&Sharing väljer du vilka som ska kunna se ditt DNA-resultat och ditt släktträd (om du väljer att ha ett sådant). Man kan välja att vara synlig för DNA-matcher på alla nivåer, på långt håll, nära håll eller för ingen alls men viktigt att veta är att om du väljer inställningen ”none” så får du själv inte heller se dina DNA-matcher. Jag har valt inställningen ”all levels” men det är en smaksak. Huvudsaken är att man själv känner sig bekväm.

Eftersom DNA-testet kommer att ge nya DNA-matcher under de kommande 25 åren, är det även viktigt att vi funderar ut vem som ska ansvara för DNA-sidan om vi ”faller ifrån”. Namn och adress på denna person kan med fördel skrivas in under fliken ”Beneficiary information”, så behöver vi inte fundera mer på det 🙂

Här kan du välja hur mycket du vill dela av ditt DNA-resultat, ändra lösenord och mycket mer.

Ett släktträd, åtminstone några generationer bakåt i tiden, är en ovärderlig hjälp när du och dina kommande DNA-matcher söker efter gemensamma anor. Under fliken ”my Family Tree” kan du skriva in de anfäder- och mödrar som du känner till, eller ladda upp befintligt släktträd som GEDCOM. Du kan även lägga in bilder och annan information.

Det är enkelt att bygga släktträd på Family Tree DNA och några generationer bakåt i tiden kan underlätta enormt mycket för dig och dina kommande DNA-matcher, när ni ska finna era gemensamma ”nämnare”.

 

Läs mer om DNA-test här

2 reaktioner på ”I väntan på DNA-resultatet

 1. Christina Hellström

  Hej, ”Att göra DNA-test är inte svårt” det stämmer ju mycket väl. Väntan på resultat är svårare spec. om man är lite otålig eller längtar efter resultaten. Mitt eget test tog tid för att analyseras, makens gick snabbt. Den 11/2 kom besked om att min brors ”Origins result are available” nu har det gått snart 5 dygn, har inte fått något annat meddelande.
  Vilken är din/era erfarenhet/erfarenheter? Bara simma lugnt?

  Ps. Till min överraskning har det visat sig att min man och jag är släkt, delar anor, troligtvis långt bakåt i tid!”

 2. Helena Bure Wijk

  Hej Christina! ❤
  Hoppas att din bror har fått sitt resultat nu. Så spännande! ❤
  Jag har liknande erfarenheter som ni. Vissa resultat har kommit snabbt medan andra har dröjt lååång tid 🙂
  Ett test kom bort, men då fick vi ett nytt utan kostnad. Det är väldigt spännande med DNA-test, men man blir så otålig när man väntar på resultatet.
  Spännande att du och din man delar anor långt tillbaka! ❤
  Varmt lycka till med forskningen ❤

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s