Merovinger i släkten

De långhåriga merovingerna var på sin tid en frankisk kungaätt som levde i ”Regnum Francorum”, Frankerriket, det område som omfattar dagens Frankrike, Tyskland och Belgien. De styrde sitt rike mellan 400 – 700-talet och trodde att de härstammade från en övernaturlig varelse.

Chlotar I, porträtt Källa: Wikipedia

Frankerna var ursprungligen en sammanslutning av germanska stammar som levde öster om floden Rhen. I mitten av 200-talet gav man sig av mot Romarriket på plundringståg. Emellan stammarna pågick ständiga stridigheter och de saliska frankerna kom att bli den ledande stammen under 400- talet. De kallades merovinger eftersom de härstammade från anfadern Merovech, som ansågs vara en gudomlig varelse – hälften människa, hälften monster. Merovech (Mérovée) f. ca 412 kom att bli hövding över de saliska frankerna.

Hans far, Chlodio f. ca 395 är nämnd i väldigt få källor, men sägs ha varit son till en hertig av Pharamund och en frankisk drottning vid namn Argotta. Enligt myten mötte Merovechs mor ett sjöodjur eller en tjurliknande varelse med fem horn – något slags gudomligt ”monster” (quinotaurus)  – när hon badade i havet. Deras avkomma, Merovech, blev därför en slags halvgud/halvmonster. Merovingerna hävdade förstås på sin tid att de var förmer än andra genom sitt mytiska ”monster-ursprung” och det finns berättelser om att deras mediala förmågor var väldigt ”stora”, men källorna lyser med sin frånvaro.

Jag härstammar från Merovech på flera släktgrenar, på min mammas och pappas sida, från ättlingarna Charibert I och Sigibert I, bland andra.

Charibert I f. ca 517 var merovingkung och ättling till Chlotar (f. 495) och hans hustru Ingund. Vid fadern död tilldelades han sina områden, bland andra Paris, Rouen, Tours, och Bordeaux. Charibert var gift med Ingoberga  och fick dottern Bertha, men han hade även förhållanden med Merofleda och Theodogilda.

Brodern Sigibert I  f. ca 535 stred mot sin halvbror Chilperik I och gifte sig med den visgotiske kungen Athanagil´s dotter Brunhilda. Athanagils andra dotter, Galswintia gifte sig med Chilperic, som senare lät mörda sin hustru för att kunna gifta sig med Fredegund. Sigibert krävde därefter hämnd. Mordet på halvbroderns hustru blev startskottet på en strid som varade livet ut. Sigibert besegrade Chilperik och erövrade det mesta av hans rike.

Charibert I Källa: Wikipedia

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s