Merovinger i släkten

De långhåriga merovingerna var på sin tid en frankisk kungaätt som levde i ”Regnum Francorum”, Frankerriket, det område som omfattar dagens Frankrike, Tyskland och Belgien. De styrde sitt rike mellan 400 – 700-talet och trodde att de härstammade från en övernaturlig varelse.

Chlotar I, porträtt Källa: Wikipedia

Frankerna var ursprungligen en sammanslutning av germanska stammar som levde öster om floden Rhen. I mitten av 200-talet gav man sig av mot Romarriket på plundringståg. Emellan stammarna pågick ständiga stridigheter och de saliska frankerna kom att bli den ledande stammen under 400- talet. De kallades merovinger eftersom de härstammade från anfadern Merovech, som ansågs vara en gudomlig varelse – hälften människa, hälften monster. Merovech (Mérovée) f. ca 412 kom att bli hövding över de saliska frankerna.

Hans far, Chlodio f. ca 395 är nämnd i väldigt få källor, men sägs ha varit son till en hertig av Pharamund och en frankisk drottning vid namn Argotta. Enligt myten mötte Merovechs mor ett sjöodjur eller en tjurliknande varelse med fem horn – något slags gudomligt ”monster” (quinotaurus)  – när hon badade i havet. Deras avkomma, Merovech, blev därför en slags halvgud/halvmonster. Merovingerna hävdade förstås på sin tid att de var förmer än andra genom sitt mytiska ”monster-ursprung” och det finns berättelser om att deras mediala förmågor var väldigt ”stora”, men källorna lyser med sin frånvaro.

Jag härstammar från Merovech på flera släktgrenar, på min mammas och pappas sida, från ättlingarna Charibert I och Sigibert I, bland andra.

Charibert I f. ca 517 var merovingkung och ättling till Chlotar (f. 495) och hans hustru Ingund. Vid fadern död tilldelades han sina områden, bland andra Paris, Rouen, Tours, och Bordeaux. Charibert var gift med Ingoberga  och fick dottern Bertha, men han hade även förhållanden med Merofleda och Theodogilda.

Brodern Sigibert I  f. ca 535 stred mot sin halvbror Chilperik I och gifte sig med den visgotiske kungen Athanagil´s dotter Brunhilda. Athanagils andra dotter, Galswintia gifte sig med Chilperic, som senare lät mörda sin hustru för att kunna gifta sig med Fredegund. Sigibert krävde därefter hämnd. Mordet på halvbroderns hustru blev startskottet på en strid som varade livet ut. Sigibert besegrade Chilperik och erövrade det mesta av hans rike.

Charibert I Källa: Wikipedia

 

6 reaktioner på ”Merovinger i släkten

 1. Anonym

  Väldigt intressant. Jag kom på din sida när jag letade efter uppgifter om merovingerna. Jag har antagligen dessa ”mediala förmågor”, för jag har fått flera gånger veta saker från min undermedvetna, som har i drömmen visat mig varifrån jag kommer. Första gången såg jag drömmen en gammal gubbe som hade en sköld i händerna, en G.of Arms, fast jag såg inte bilden tydligt. Jag visste inte då att jag har båda Engelsman och Skottar i min släkt. Men jag har fått det bekräftat genom släktforskning.Oxman och Bruce. Och det som kanske DNA skulle bekräfta, är att jag är också en Meroving , i alla fall om jag kan tro på den rösten som sa det i min dröm, klart och tydligt.
  Det konstiga är, att när jag var nedsövt i min hjärtoperation, såg jag mig vara i Frankrike och Louvre, någon gång på 1700-talet, som barn. Jag besökte också en slott på landet med mina föräldrar , med tidstypiska kläder , rotting barnvagn och hästar med vagn.Min broder brukar säga att jag har en livlig fantasi.Men jag undrar om man kan styra sin ”fantasi” när man är nedsövt och koplat i hjärt-lugn maskin ??? Förresten jag är bildkonstnär.
  Jag reste första gången till Paris på 70-talet , för jag var så himla förtjust på allt FRANSKT. Besökte också Louvre . Jag har varit flera gånger i Paris , det är någon konstig sug till Paris .Det är konst och musik och hela atmosfären . Fast nu har den atmosfären som var på 70-talet nästan försvunnit. Det är rädsla för terrorism. Jag det där att du är Meröving, det skulle jag vilja veta mera om.
  MVH IrinaAPuhakka@gmail.co

 2. Helena Bure Wijk

  Hej Irina!
  Tack för din intressanta berättelse! ❤
  Det finns mycket spännande att "gräva" fram på dina släktgrenar. Släkten Bruce är sammankopplad med den skotska släkten Sinclair (Saint-Claire) som alla som har läst eller sett Da Vinci-koden minns 🙂 Du behöver inte göra DNA-test. Jag hjälper dig gärna att forska vidare. Skriver till dig privat.
  Kram ❤
  Helena

 3. Anonym

  Tack Helena !
  Jag ser att det finns flera skrivfel i min text.Jag får skylla på min stroke som jag hade 4 månader sedan. Den där Oxman och Bruce släkten är från min mammas sida , Puhakka kommer från Ingermanland, vi är alltså izjorerna från votskaja pjatina, vatjan viidennes ,ingrarna som var karelare. Vi har stannat i släktforskning på1600-talet. Kyrkan i byn brändes med kyrkoböckerna.Den sista gubben är inte från samma by, utan begravt under en annan kyrka.I nuvarande Ryssland i Viborg, Jääski, Kirvu, Andrea kommer pappas släkt. Men det är en annan historia.
  Skriv gärna.
  Kram
  Irina

 4. Helena Bure Wijk

  Hej Irina!
  Tack för din fina kommentar. Så spännande! Då har du dessa släktgrenar på din mammas sida och på din pappas sida har du också så spännande anor! Vi hörs snart igen!
  Kram ❤
  Helena

 5. Anonym

  Hej Helena, jag har varit här och läst dina intressanta historier. Jag har varit 10 gånger i Ryssland men eftersom jag kan inte språket är det svårt att forska. Tyvärr är dom som kunde ryska inte kvar
  i livet, det vill säga min farmors mor. Hon kunde ryska och franska, pappan var guldsmed i St. Petersburg och barnen gick skolan där. Jag tror att få veta mer om varifrån släkten kommer, är DNA-test det enda alternativet i mitt fall.Om jag någon gång får reda på det , då skriver jag till dig och berättar.
  Kram .
  Irina

 6. Helena Bure Wijk

  Hej Irina! ❤
  Tack för din fina kommentar! Ett autosomalt DNA-test kan vara jättebra för då får du veta mer om dina rötter på dina båda föräldrars släktgrenar och får DNA-matcher (nu levande släktingar) på både mammas och pappas sida 🙂
  Det är så spännande det du berättar ❤ Jag har skrivit till dig men skrev nog tyvärr fel e-postadress eftersom mailet kom tillbaka.
  Kramar ❤
  Helena

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s